Με μία ανάρτηση στο Facebook, με αρκετές δόσεις ειρωνείας, ο Δημήτρης Μάρδας απάντησε στο λεγόμενο σχέδιο Λαφαζάνη περί «εισβολής» στην Τράπεζα της Ελλάδος και χρήσης των 20 δισ. που υπάρχουν εκεί.

Με τίτλο «Χαμένοι στο διάστημα νο2» (το νο1 ήταν ανάρτησή του από τις 11 Ιουλίου ενάντια στον  Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Ζωή Κωνσταντοπούλου) ο κ. Μάρδας ουσιαστικά εξηγεί ότι αυτό το σχέδιο δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, καθώς αυτά τα 20 δισ. ευρώ δεν υπάρχουν. Πρόκειται απλά για τίτλους του Δημοσίου, που οφείλει το κράτος σε Ταμεία, Οργανισμούς κλπ.

Βέβαια, ακόμη κι αν υπήρχαν, όπως εξηγεί ο κ. Μάρδας πάλι το σχέδιο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί καθώς την επόμενη ημέρα η ΕΚΤ θα άρχιζε να τυπώνει νέα χαρτονομίσματα, ακυρώνοντας στην πράξη τα ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. «Οπότε οι Ελληνες θα έχουν στα χέρια τους απλά σκουπίδια!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μάρδα:

«Σε συνάντηση που έγινε σε ξενοδοχείο των Αθηνών της «Αριστερής Πλατφόρμας» ο κος Λαφαζάνης και οι πέριξ αυτού δραχμιστές διατύπωσαν διάφορες απόψεις αναφορικά με την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Λόγω έλλειψης ενός γραπτού κειμένου αρκούμαστε στα όσα έχουν διαρρεύσει στο πλαίσιο των σχετικών ρεπορτάζ.

Την επόμενη ημέρα η ΕΚΤ θα αρχίσει να τυπώνει νέα χαρτονομίσματα για την υπόλοιπη ΕΕ, ακυρώνοντας στην πράξη τα ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Ακούστηκε λοιπόν ότι κατά τη διαδικασία επιστροφής στη δραχμή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για πληρωμή μισθών και συντάξεων, τα 20 περίπου δις ευρώ που βρίσκονται στις αποθήκες της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και ανήκουν φυσικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Υποθέτουν οι υποστηρικτές τέτοιων λύσεων ότι η ΕΚΤ θα μείνει απαθής αν κάτι τέτοιο πράγματι συμβαίνει, κάτι φυσικά που δεν είναι αληθές. Η απάντηση της ΕΚΤ θα είναι απλή: Αν πράγματι χρησιμοποιήσουμε τα υποτιθέμενα 20 δις ευρώ που βρίσκονται σε κάποιες αποθήκες της ΤτΕ, την επόμενη ημέρα η ΕΚΤ θα αρχίσει να τυπώνει νέα χαρτονομίσματα για την υπόλοιπη ΕΕ, ακυρώνοντας στην πράξη τα ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Οπότε οι Έλληνες θα έχουν στα χέρια τους απλά σκουπίδια! Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτή η παρακαταθήκη των 20 δις της ΕΚΤ στην ΤτΕ. Στην περίπτωση αυτή, τα διαβόητα 20 δις ευρώ είναι απλά τίτλοι του Δημοσίου, που οφείλει το κράτος σε Ταμεία, Οργανισμούς κ.λπ.

Τα διαβόητα 20 δις ευρώ είναι απλά τίτλοι του Δημοσίου, που οφείλει το κράτος σε Ταμεία, Οργανισμούς κ.λπ.

Άλλες ερωτήσεις και δεν είναι οι μόνες φυσικά: Τις εισαγωγές μας θα τις πληρώνουμε με δραχμές; Και τέλος, από πού συνάγεται ότι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας εξαιτίας των υποτιμήσεων/ διολισθήσεων της νέας δραχμής; Μήπως από το παρελθόν της δραχμής και την χρόνια απαξίωσής της, εξελίξεις που δείχνουν άλλα από αυτά που υποστηρίζουν οι δραχμιστές; (Βλ συνημμένο άρθρο)».

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ