Ομιλία που στο μεγαλύτερο μέρος της απευθυνόταν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλής και κάλεσε τους πάντες να ψηφίσουν ναι προκειμένου να μην αποτελέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς μια παρένθεση.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή και καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει. Όλους αυτούς του πέντε μήνες δώσαμε ένα σκληρό αγώνα που είχε και λάθη και παραλείψεις -αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και δεν δραπετεύω από αυτές). Νιώθω περήφανος για την μάχη που δώμα. Άνιση μάχη δύσκολη απέναντι όχι απλά σε κατεστημένα συμφέροντας εντός της χώρας που είχαν σαν στόχο να σαμποτάρουν την προσπάθεια. Τα βάλαμε με ισχυρούς αντιπάλους. Από την μια πλευρά ήταν το δίκιο και από την άλλη η οικονομική ισχύς. Αφήσαμε παρακαταθήκη αξιοπρέπειας στην Ευρώπη και τον κόσμο και αυτή η παρακαταθήκη δεν σβήνει. Η σπορά θα καρποφορήσει στην Ευρώπη. Η μάχη αυτή άφησε τον σπόρο της. Η μάχη αυτή άφησε μια Μεγάλη ρωγμή ιδεολογική στην Ευρώπη. Αυτή η πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση έχει χαρακτηριστικά πολιτικά. Η αριστερά, οι σοσιαλιστές και οι πράσινοι υποστήριξαν την Ελλάδα, ενώ από την άλλη πλευρά οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μας πολέμησαν», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους και όλες που έχουν την αίσθηση ότι η κατάληξη δεν θα διαφέρει από τις προηγούμενες φορές πως πολύ σύντομα θα διαψευστούν. Το παλιό έχει τελειώσει στη χώρα. Υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά. Ανάμεσα σε αυτούς που δίνουν την σκληρή μάχη με την ψυχή τους και εκείνοι που παραδίδονται. Δύσκολη συμφωνία που θα μας βάλει σε στενά δημοσιονομικά πλαίσια. Εμείς όμως δεν πρόκειται να δεχθούμε νεοφιλελεύθερες επιταγές» και συμπλήρωσε ότι: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από την δέσμευσή μας να αγωνιστούμε για το δίκιο του λαού μας. Δεν πρόκειται να κάνουμε το χατίρι σε κανέναν από τους πολιτικούς μας αντιπάλους εντός και εκτός της χώρας πως θα αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση μέσα στον χρόνο».

Τέλος ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως: «Δεν θα προσπαθήσω να ωραιοποιήσω την κατάσταση αλλά σε αυτή τη χώρα μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα που θα αποκαταστήσουν την πληγωμένη υπερηφάνεια του λαού. Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως για όλα τα δείνα φταίνε οι έξω. Ο μεγάλος αντίπαλος -και μιλάω με όρους ταξικούς- βρίσκεται εντός του συνόρων. Είναι όλοι αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια ευνοήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές. Άκουσα πολλούς από εσάς να μιλάτε για τον εκβιασμό. Θα ήθελα να σας ρωτήσω με μεγάλη ειλικρίνεια: είναι υπαρκτός ή πλαστός αυτός ο εκβιασμός; Και αναφέρομαι στις επιλογές που είχα σε αυτή την 17ωρη διαπραγμάτευση. Η μια ήταν να δεχθώ μια συμφωνία σε πολλά σημεία της οποία διαφωνώ. Η δεύτερη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία. Η Τρίτη ήταν το σχέδιο Σόιμπλε και το παράλληλο νόμισμα. Ανάμεσα σε αυτές τις επιλογές βάρυνε η επιλογή της ευθύνης απέναντι στα λαϊκά στρώματα να μην οδηγηθεί σε χειρότερη θέση από αυτή που είναι τώρα. Ο εκβιασμός θεωρείται πως είναι πλαστός είμαι ανοιχτός να ακούσω εναλλακτικές. Αν θεωρείται πως είναι πραγματικός δεν υπάρχει εναλλακτική από τα μοιραστούμε όλοι μαζί το βάρος αυτής της ευθύνης. Είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσει από τις ευθύνες αλλά και ο τελευταίος που θα προσχωρήσει στο σχέδιο να φύγει από  αυτά τα έδρανα αυτή η κυβέρνηση που έδωσε την σκληρή μάχη».

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ