Τσίπρας: Το πρόβλημα δεν λέγεται Ελλάδα, λέγεται ευρωζώνη

«Η Ε.Ε. οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της, επιστρέφοντας πάλι πίσω στις καταστατικές της αρχές και διακηρύξεις. Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας που εντείνουν την ύφεση, αυτό είναι αδύνατο. Το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Δεν λέγεται Ελλάδα, λέγεται ευρωζώνη. Το ζήτημα είναι αν η ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και στην αλληλεγγύη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

«Ο νέος αναδυόμενος πολυπολικός κόσμος θα είναι πραγματικά νέος αν καταφέρει να απαλλαχθεί από τα δεινά. Αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς γενναίες αποφάσεις, κουβαλώντας τα λάθη του παλιού στις αποσκευές μας. Να αλλάξουμε για να πετύχουμε», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο οικονομικός κόσμος που αναδύθηκε μετά την κρίση του 2008 είναι ένας κόσμος πολύ διαφορετικός. «Στην Ευρώπη είχαμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε το κέντρο της γης. Το κέντρο βάρος έχει ήδη μετατοπιστεί. Οι διεθνείς σχέσεις αποκτούν ολοένα και πιο πολυπολικό χαρακτήρα».

«Αυτές οι αλλαγές δεν οδηγούν από μόνες του σε έναν πιο ειρηνικό και σταθερό κόσμο. Οι παλιές προκλήσεις παραμένουν», σημείωσε, κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στις περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις που βιώνει ο πλανήτης.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί τον ρόλο της ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας και επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία αλλά και να αναπτύξουμε τη συνεργασία με νέους.

«Ασφαλώς τώρα βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας, αλλά είμαστε ένας λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε ανοιχτές θάλασσες για να φθάσουμε σε ασφαλή λιμάνια», τόνισε ο πρωθυπουργός.