“Βόμβα” Σόιμπλε: Δεν μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει

– Νέα δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για την Ελλάδα
– Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι τρίτο μνημόνιο για τη χώρα μας θα μπορέσει να υπάρξει μόνο όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα
– Δεν εξετάζεται να «τεμαχιστεί» η τελευταία δόση προς την Αθήνα, ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που έδωσε στη Wall Street Journal
– «Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τα τρία θεσμικά όργανα (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ) ήταν πάντα δύσκολες, αλλά έχουν πάντοτε επιτυχία»
Γνωστός για τη σκληρή στάση του απέναντι στην Ελλάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχώρησε σε νέα δήλωση «βόμβα» σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να διαβεβαιώσει, όπως είχε κάνει το 2012, ότι η χώρα μας δεν θα χρεοκοπήσει.

«Θα έπρεπε να σκεφτώ πολύ σκληρά, προτού επαναλάβω κάτι τέτοιο στην τρέχουσα κατάσταση».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις ελληνικές εκλογές και στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σόιμπλε είπε πως «η δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού μας άφησε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε πως ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα μπορέσει να υπάρξει μόνο όταν το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην τελευταία δόση προς την Αθήνα ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να μοιραστεί σε μικρότερες δόσεις.

Όπως τονίζεται και στο δημοσίευμα της WSJ, ο κ. Σόιμπλε δεν έδειξε κανένα σημάδι ότι είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για το ζήτημα της Ελλάδας, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η τελευταία δόση για την χώρα.

«Χωρίς συμφωνία, το πρόγραμμα θα λήξει σε έξι εβδομάδες, αφήνοντας την Ελλάδα χωρίς άλλη επιλογή από το να χρεοκοπήσει», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν παρέλειψε να στείλει αυστηρό μήνυμα προς την Κομισιόν «να διατηρήσει τον ρόλο της ως ένα από τα τρία θεσμικά όργανα, που μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ είναι «υπεύθυνη» για την εφαρμογή του προγράμματος».

Ωστόσο, επισήμανε ότι «οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τα τρία θεσμικά όργανα (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ) ήταν πάντα δύσκολες, αλλά έχουν πάντοτε επιτυχία», και πρόσθεσε: «Δεν έχω καμία πρόθεση να παρέμβει σε αυτή τη διαδικασία».

Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Les Echos» ο Γερμανός υπουργός σχολίασε την αισιοδοξία που εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα σε αντιδιαστολή με τις επιφυλάξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Έχουμε ανάγκη από μία κοινή στάση των τριών θεσμών, που μας είχαν πει στο περασμένο Eurogroup ότι η ατμόσφαιρα ήταν καλύτερη, όμως επί της ουσίας είχε επιτευχθεί πολύ μικρή πρόοδος. Ο Πιερ Μοσκοβισί προειδοποίησε την Ελλάδα με πολύ σθεναρό τρόπο ότι χρειάζεται μία ουσιαστική αλλαγή και εμείς βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή. Μαζί υπενθυμίσαμε στην Ελλάδα ότι πρέπει να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας. Και βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών ήταν πάντα δύσκολες, όμως πάντα καρποφορούσαν κατά το παρελθόν».