«Η Νίκη της Σαμοθράκης – Ανακαλύπτοντας εκ νέου ένα αριστούργημα»

Η σκάλα Daru υποδέχεται ξανά τη σταρ που έλειψε από το κοινό της για σχεδόν ένα χρόνο.

Όταν το Μουσείο του Λούβρου αποφάσισε να αποκαταστήσει ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της Ελληνικής αρχαιότητας , αυτό της Νίκης της Σαμοθράκης , το ημερολόγιο έγραφε 15 Σεπτεμβρίου του 2013.

Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο του Μουσείου που ξεκίνησε ταυτόχρονα με έκκληση για συγκέντρωση ποσού της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ , το οποίο και συγκεντρώθηκε τάχιστα μέσα από το σχέδιο «όλοι μαικήνες», βοήθησε ώστε το μνημειώδες γλυπτό από Παριανό μάρμαρο να αποκτήσει τη χαμένη του λάμψη και να αποκατασταθούν οι ζημιές που είχαν προκληθεί και κατά τη μεταφορά του από την Ελλάδα το 1884 και κατά την απομάκρυνσή του από το Λούβρο το 1939 για να προστατευθεί από της εισβολή των Ναζί στο Παρίσι.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής αρχαιότητας που έχουμε την τύχη να το θαυμάζουμε μέχρι τις μέρες μας αυτό της Νίκης της Σαμοθράκης , έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Λούβρου.

Πρόκειται για ένα μαρμάρινο γλυπτό της ελληνιστικής περιόδου – υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε κάπου στα 190 π.Χ. – μόνο που δυστυχώς δεν γνωρίζουμε το όνομα του γλύπτη που το φιλοτέχνησε. Το άγαλμα, που παριστάνει τη φτερωτή θεά Νίκη, βρέθηκε στο ναό Καβείρων στο νησί της Σαμοθράκης από το Γάλλο ερασιτέχνη αρχαιολόγο Σαμπουαζό, το 1863.

Το άγαλμα είναι αρκετά μεγάλο σε ύψος που ξεπερνά τα 3 μέτρα, ενώ η πλώρη του πλοίου όπου είναι τοποθετημένο έχει άλλα 2 μέτρα ύψος. Η πλειονότητα των αρχαιολόγων υποστηρίζουν ότι το άγαλμα παρίστανε τη θεά Νίκη πάνω σε ένα πλοίο και κρατούσε στο ένα χέρι μία σάλπιγγα ενώ με το άλλο χαιρετούσε. Εικάζεται ότι το έργο το αφιέρωσαν στο ναό Καβείρων στη Σαμοθράκη οι Ρόδιοι όταν νίκησαν το βασιλιά της Συρίας Αντίοχο τον Γ’, σε μία ναυμαχία στα ανοιχτά της Σίδης. Επειδή περνούσαν με τα πλοία τους από εκείνη της περιοχή πίστευαν ότι η Νίκη τους βοήθησε να νικήσουν.

Αυτό που κάνει εξαιρετικά σπουδαίο το άγαλμα είναι η πλαστικότητα των φτερών, της στάσης και των πτυχών του φορέματός του, που δημιουργούν την αίσθηση ότι κινείται αληθινά, ενώ το φυσά ο αέρας! Η Νίκη της Σαμοθράκης έχει εμπνεύσει και επηρεάσει πολλούς σημαντικούς γλύπτες στην ιστορία της τέχνης, όπως είναι ο Μπερνίνι.

«Η Νίκη της Σαμοθράκης – Ανακαλύπτοντας εκ νέου ένα αριστούργημα» παρουσιάζεται στο μουσείο του Λούβρου ως τις 15 Ιουνίου

7216250428_0687800b6e_b