Ποιοί είναι οι μύθοι που γεννούν οι πορνό ταινίες;

Στο κλινικό μας έργο οι ειδικοί σεξουαλικής υγείας αφουγκραζόμαστε συχνά την αγωνία των ανδρών που ανησυχούν για το μέγεθος του πέους τους, εκφράζουν το άγχος τους για τη σκληρότητα της στύσης τους αλλά και για την διάρκεια της επαφής αναρωτώμενοι «είμαι αρκετά καλός εραστής στα μάτια της συντρόφου μου» ή ακόμη «θα καταφέρω να την ικανοποιήσω» ;

«Σύμμαχοι» τους σε αυτή την αγωνιώδη αναζήτηση επιβεβαίωσης του σεξουαλικού τους ρόλου είναι οι πορνό ταινίες μέσα από την πυκνή παρουσία των οποίων, ιδιαίτερα στο ίντερνετ, οι τελευταίες γενιές έχουν μάθει το σεξ παρακολουθώντας

•Έναν υπερσεξουαλικό άνδρα, «προικισμένο» με ένα μεγάλο πέος –το οποίο σχεδόν πάντα απέχει από το μέσο μέγεθος. Η εικόνα αυτή προκαλεί άγχος και αγωνία ιδίως στους έφηβους και νέους άνδρες, για το αν τελικά εκείνοι που δεν έχουν ένα τόσο μεγάλο πέος αποτελούν την εξαίρεση ή τον κανόνα. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι άνδρες αυτοί να καθηλώνονται όλο και περισσότερο σε αυτή την αμφισβήτηση, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σωματοδυσμορφική διαταραχή- δηλαδή σε μια έντονη, εμμονική ενασχόληση του ατόμου με ένα φανταστικό ελάττωμά του.

Έναν άνδρα έτοιμο ανά πάσα στιγμή να αποκτήσει μια σκληρή στύση, την οποία διατηρεί καθ’ όλη την διάρκεια της επαφής, χωρίς να χάνει καθόλου από την σκληρότητά της.

Μια τέτοια εικόνα προβληματίζει, και δε θα ήταν υπερβολή να πω βασανίζει, πολλούς άνδρες που μπορεί να έχουν διακυμάνσεις στην στύση τους κατά την διάρκεια των επαφών. Οι άνδρες αυτοί αμφισβητούν την ποιότητα της στύσης τους, νιώθουν μειονεκτικά απέναντι στην σύντροφό τους και σπάνια εκφράζουν το πως νιώθουν αφού πιστεύουν πως είναι οι μοναδικοί που τους συμβαίνει αυτό.

Έναν άνδρα που μπορεί να απολαμβάνει για πολλή ώρα προκαταρκτικά παιχνίδια αλλά και μια έντονη επαφή με εναλλαγές ερωτικών στάσεων, ελέγχοντας απόλυτα την εκσπερμάτισή του. Μάλιστα οι επαφές του πορνό, που χαρακτηρίζονται από την μεγάλη διάρκειά τους «γεννούν» έναν ακόμη φόβο στον άνδρα: «θα καταφέρω να κρατηθώ;», «μήπως θα έπρεπε να αντέχω περισσότερο;». Αξίζει πράγματι να σκεφθούμε πως στις πορνό ταινίες δεν έχουμε ποτέ δει έναν άνδρα να εκσπερματώνει απότομα, επειδή «δεν μπορούσε να κρατηθεί άλλο», παρά βλέπουμε έναν άνδρα που μετά από μια μακρά επαφή παίρνει ουσιαστικά την απόφαση να ολοκληρώσει.

Μια γυναίκα έτοιμη και πρόθυμη να κάνει όποιο ερωτικό παιχνίδι της ζητηθεί, απολαμβάνοντας ακόμη και τις πιο επώδυνες σεξουαλικές πρακτικές. Και φυσικά μια υπερσεξουαλική γυναίκα που έχει πολλαπλούς οργασμούς, που τελειώνει πάντοτε κλειτοριδικά και κολπικά, σχετικά εύκολα και γρήγορα, αφήνοντας πολλές φορές μια γυναίκα που παρακολουθεί πορνό μόνη ή με τον σύντροφό της, να αναρωτιέται μήπως τελικά δεν είναι αρκετά ερωτική και σεξουαλική.

Μια γυναίκα, αλλά και έναν άνδρα με τέλειες αναλογίες που γεννούν προσδοκίες για μια ανάλογη εμφάνιση του παρτενέρ στην πραγματική ερωτική ζωή του ατόμου. Κι εδώ φυσικά εγκλωβίζονται πολλοί άνδρες που αποζητούν το πλούσιο στήθος, το γυμνασμένο κορμί αλλά και πολλές γυναίκες που νιώθουν λιγότερο σεξουαλικές εφόσον δεν ανταποκρίνονται στο πρότυπο που το πορνό προβάλει ως σεξουαλικά ιδανικό. Η αποδοχή και η αγάπη προς την εικόνα του σώματός σου είναι απαραίτητη προυπόθεση όχι μόνο για την σεξουαλική απόλαυση αλλά και για την ψυχική σου ισορροπία.

Ερωτικές επαφές όπου δεν χρησιμοποιείται –σχεδόν ποτέ- προφυλακτικό, σε κολπικέςκαι πρωκτικές επαφές, περνώντας το πλέον επικίνδυνο μήνυμα μιας επαφής χωρίς προστασία τόσο προς τον νέο άνδρα όσο και προς τη νέα γυναίκα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σκεφθείς εάν έχει συμβεί ποτέ σε εσένα να βρεθείς ερωτικά με έναν άνδρα χωρίς να χρησιμοποιήσετε προφυλάξεις, είτε επειδή εκείνος δεν ήθελε, είτε επειδή δεν είχατε μαζί σας προφυλακτικό. Σε περίπτωση που έχεις βιώσει μια τέτοια επαφή θα έχεις αισθανθεί πως το άγχος, ο φόβος και η αγωνία που ακολουθούν στη σκέψη πιθανής μετάδοσης ενός αφροδίσιου νοσήματος, υπερκαλύπτουν τις στιγμές ηδονής. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, είναι προτεραιότητα για την απόλυτη απόλαυση της σεξουαλικής ηδονής να νιώθεις ασφαλής- εάν δεν μπορεί να νιώσεις αυτή την ασφάλεια δε θα αφεθείς στα χέρια του συντρόφου σου αλλά ούτε και στις ερωτικές σας στιγμές.Σε περίπτωση όμωςπου συμβεί να βρεθείς ερωτικά με έναν άνδρα χωρίς να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις, παρέμεινε ψύχραιμη, συζήτησέ το με τον γυναικολόγο σου και τους ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και εφόσον σε προβληματίζειμια πιθανή μετάδοση αφροδίσιου νοσήματος κάνε τις απαραίτητες εξετάσεις αφού έχουν μεσολαβήσει 4-6 εβδομάδες μετά την επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Κυρίως μάθε μέσα από αυτό πως το σεξ είναι μια απόλαυση που προυποθέτει υγεία, εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Ακούω συχνά νέες γυναίκες να μου εξομολογούνται την αμηχανία και την νροπή που νιώθουν στο να ζητήσουν από τον σύντροφό τους να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό- ή ακόμη νιώθουν πως θα «χαλάσουν» την ερωτική στιγμή με αυτή τους την «απαίτηση». Κι όμως ακόμη πιο συχνά ακούω άνδρες στο γραφείο μου να εξομολογούνται πόσο τους αρέσει αυτή η δυναμική γυναίκα που προστατεύει τον εαυτό της και τον ίδιο, διεκδικεί μια ερωτική επαφή με ασφάλεια και κυρίως δείχνει ωριμότητα. Μια τέτοια γυναίκα , ακόμη κι αν δυσκολεύει τον άνδρα με την απαίτηση του προφυλακτικού, είναι γοητευτική και ερωτεύσιμη αρκεί βέβαια να εκφράζει τις επιθυμίες της ανάλογα με το πλαίσιο που βρίσκεται και φυσικά χωρίς επιθετικότητα.

Πώς μπορεί να νιώθει ο άνδρας και η γυναίκα  απέναντι στις εικόνες του πορνό;

Κατανοούμε λοιπόν πως οι εικόνες του πορνό, που μέσα από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο και χρόνο στην καθημερινότητα του άνδρα,  τον εγκλωβίζουν συχνάστις μεγάλες προσδοκίες και τους μύθους που γεννά η πορνό βιομηχανίακάνοντάς τον να σκέφτεται πως «εάν δεν έχω μεγάλο πέος δε θα μπορέσω να ικανοποιήσω τη σύντροφό μου», ή πως «εάν δεν έχω πολύ μεγάλη διάρκεια, δεν είμαι ικανός εραστής».

Ακόμη, οι σκηνοθετημένες ερωτικές σκηνές, απογυμνωμένες από κάθε στοιχείο συναισθηματικής εμπλοκής,προβάλλουν το πρότυπο της «τέλειας ερωμένης» που στέκει υπάκουη απέναντι στον άνδρα, έτοιμη να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία και φαντασίωση του, χωρίς κανένα ταμπού, εκφράζοντας έντονα την ηδονή και τον οργασμό της χωρίς συχνά να διεκδικεί τα δικά της θέλω. Μια τέτοια εικόνα όμως μπορεί να απέχει πολύ από την πραγματικότητα μιας ερωτικής επαφής, κατά την οποία οι σύντροφοι βιώνουν τη σωματική αλλά και ψυχική τους ένωση με στόχο την αμοιβαία ηδονή και απόλαυση. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη πως οι πορνό εικόνες αφυπνίζουν σεξουαλικά το σημερινό έφηβο, διαπλάθοντας τις σεξουαλικές του προσδοκίες, αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού του νέου άνδρα σε μια μάταιη αναζήτηση «της γυναίκας του πορνό» αλλά και της ανάλογης δικής του σεξουαλικής λειτουργίας, προσδοκίες που γεννούν συναισθήματα άγχους, φόβου, αγωνίας και ματαίωσης. Μάλιστα, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για έναν άνδρα που παγιδεύεται στους μύθους του πορνό, να βιώνει τη σεξουαλική του απόσυρση, φοβούμενος την έκθεσή του στα μάτια μιας γυναίκας που νιώθει ανίκανος να ικανοποιήσει ενώ ο ίδιος απομονώνεται αυνανιστικά μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, που δεν προσδοκά τίποτε από αυτόν.

Μην ξεχνάς πως το πορνό μπορεί να γίνει σύμμαχός σου

Στο πλαίσιο μιας ερωτικής επαφής όμως, όπου η μαγεία του πάθους και της έλξης παραμερίζει αριθμούς και επιδόσεις αφήνοντας το «μέγεθος του πέους», την προσδοκία της «τέλειας στύσης» αλλά και της μακράς διάρκειας μακριά από το Στο πλαίσιο μιας ερωτικής επαφής όμως, όπου η μαγεία του πάθους και της έλξης παραμερίζει αριθμούς και επιδόσεις αφήνοντας το «μέγεθος του πέους», την προσδοκία της «τέλειας στύσης» αλλά και της μακράς διάρκειας μακριά από το ερωτικό παιχνίδι, το πορνό μπορεί να γίνει πραγματικός σύμμαχος του ζευγαριού. Όταν από κοινού οι σύντροφοι αποφασίζουν να εμπλουτίσουν το φαντασιωσικό τους παιχνίδι και τις ερωτικές τους εικόνες, ενώ αποδέχονται την εικόνα του εαυτού τους και του συντρόφου τους, τότε το πορνό μπορεί να ενισχύσει την ευχαρίστηση και την ηδονή που η ερωτική τους επαφή προσφέρει οδηγώντας τους στην ανακάλυψη και στο μοίρασμα ανεξερεύνητων πόθων τους. Το πορνό γεννά μύθους, που ο άνδρας και η γυναίκα μπορούν να καταρρίψουν μέσα από την έγκυρη σεξουαλική τους ενημέρωση αλλά και την αναγνώριση της μαγείας του σεξουαλικού παιχνιδιού που έγκειται στα «θέλω» και όχι στα «πρέπει» που οι εικόνες του πορνό προβάλουν και ενίοτε επιβάλουν.