ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μερικά επαγγελματικά “κόλπα” διακόσμησης

Για να δημιουργείτε χώρους σαν αυτά που βλέπετε στα περιοδικά…
01-libby-langdon-living-room-makeover-1213-lgn

1. Η κλασσική αντιμετώπιση εσοχών δίπλα από το τζάκι είναι να κατασκευάσουμε βιβλιοθήκες και να τις γεμίσουμε βιβλία και αντικείμενα. Αντί αυτού τοποθετήστε ένα φυτό και μία πολυθρόνα να “γλυκάνουν” τις αυστηρές γραμμές τους. Όταν υπάρχει και τόσο όμορφη διακόσμηση και επένδυση τζακιού είναι κρίμα να “χάνεται” σαν μέρος και συνέχειας μιας εντοιχισμένης βιβλιοθήκης.

2. Συνήθως κολλάμε τα έπιπλα στους τοίχους και αναρωτιόμαστε γιατί δεν χρησιμοποιούμε τον χώρο. Δοκιμάστε να τα ξεκολλήσετε τραβώντας τα 50 εκατοστά από τους τοίχους – αρκετά δηλαδή για να περνάτε. Έτσι θα έρθουν πιο κοντά τα καθίσματα δημιουργώντας ένα πιο ζεστό χώρο συζήτησης. Και αν δεν σας αρέσει τα βάζετε πίσω πάλι.

3. Αν δείτε ότι πρέπει να σηκωθείτε για να φτάσετε το τραπεζάκι του καφέ τότε χρησιμοποιήστε ένα μεγαλύτερο τραπεζάκι το οποίο θα απέχει γύρο στα 35-50 εκατοστά από τα καθιστικά.

4. Το καθιστικό είναι χώρος συζήτησης και παρέας. Σκεφτείτε πώς θα κάθονται οι επισκέπτες σας πιο άνετα. Συνήθως αυτό που κάνουμε σ’ένα μεγάλο καθιστικό είναι να αγοράσουμε έναν τριθέσιο καναπέ αλλά σύντομα θα δείτε ότι σπάνια κάθονται τρία άτομα στη σειρά να κουβεντιάσουν. Καλύτερα λοιπόν είναι να τοποθετήστε 2-θεσιούς και περισσότερες πολυθρόνες για πιο θερμές συζητήσεις.

02-hbx-libby-langdon-foyer-makeover-1213-lgn

1. Ένα έντονο σχέδιο ταπετσαρίας προσθέτει ζωντάνια και χρώμα. Οι τοίχοι στο χώρο αυτό διακόπτονται οπότε και η ταπετσαρία, παρότι έντονο το σχέδιο, δεν μας “πλακώνει’…αντιθέτως…

2. Αν ο χώρος σας έχει περισσότερα ανοίγματα παρά τοίχο, μην διστάζετε να τοποθετήσετε χαμηλά και λιτά έπιπλα μπροστά τους. Η κονσόλα και το σκαμπό τις φωτογραφίας μας είναι χαμηλά και έχουν απλές γραμμές.

3. Συχνά θα δείτε σκαμπό διαφόρων μεγεθών να χρησιμοποιούνται σε χώρους διακοσμημένους από επαγγελματίες διακοσμητές. Είναι πρακτικά και εξυπηρετικά, ως επιπλέον καθίσματα ή  τραπεζάκια χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ χώρο.

4. Ένα μεγάλο χαλί κάνει τον χώρο πιο ζεστό και να δείχνει μεγαλύτερο.

03-hbx-libby-langdon-study-makeover-1213-lgn

1. Η ταπετσαρία στην πλάτη της βιβλιοθήκης προσθέτει χρώμα στους τοίχους χωρίς να πλακώνει εφόσον διακόπτετε από τα αντικείμενα τοποθετημένα στα ράφια.

2. Αν σας λείπει ο χώρος προτιμήστε έναν καναπέ με μικρά μπράτσα τα οποία συνήθως είναι ογκώδη και καταλαμβάνουν πολύ χώρο.

04-hbx-libby-langdon-study-makeover-1213-lgn

3. Υπολογίζεται πάντα την κλίμακα του χώρου. Σε μικρούς χώρους επιλέξτε μικρές πολυθρόνες.

4. Πολλοί πιστεύουν πως σ’έναν μικρό χώρο πρέπει να περιοριστούμε σε μικρούς πίνακες. Λάθος. Μπορείτε κάλλιστα να επιλέξετε έναν μεγάλο πίνακα ή να δημιουργήσετε μια συλλογή από διάφορες φωτογραφίες ή εικόνες και σε διάφορα μεγέθη. Οπτικά ανοίγει ο χώρος διότι το μάτι ταξιδεύει…

της Lena Blonsky | διακοσμήτρια-σχεδιάστρια | lenablonsky.com