Βαρύ κατηγορητήριο για τον εκδότη και τους δύο δημοσιογράφους

Ποινική δίωξη για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος, εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία, καθώς και για δωροδοκία άσκησε ο εισαγγελέας στους τρεις δημοσιογράφους που συνελήφθησαν μετά από πολύμηνη παρακολούθηση. Επιπλέον στον εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκο, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Με απίστευτες απειλές που καταγράφονταν εδώ και αρκετό καιρό έως και κατά της σωματικής ακεραιότητας μελών οικογενειών ανθρώπων που διαχειρίζονταν διαφημιστικά κονδύλια και την επικοινωνία μεγάλης ΔΕΚΟ αλλά και με συγκλονιστικές κατηγορίες για απειλές στις οποίες εμπλέκονταν δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και στελέχη του κρατικού μηχανισμού ως εκβιαστές ή εκβιαζόμενοι, η ΕΛΑΣ προχώρησε χθες στις συλλήψεις τριών προσώπων ενώ βαριά δικογραφία αναμένεται να φωτίσει και την εμπλοκή περισσότερων. Σε μια έρευνα που διήρκησε 9 μήνες η αστυνομία έχει συγκεντρώσει πλήρες υλικό αναφορικά με τη δράση κυκλώματος που σύμφωνα με πηγές κινούνταν στο χώρο της παραδημοσιογραφίας, «πουλώντας» πολιτικές άκρες. Ενός κυκλώματος που δεν δίστασε να απευθύνει σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του protothema.gr, απειλές ακόμα και κατά ανήλικων με στόχο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για κέρδη από τα budget μεγάλης ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα, σαν βόμβα έσκασε χθες το απόγευμα η είδηση για τη σύλληψη ενός εκδότη και δύο δημοσιογράφων από τους αστυνομικούς της Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της ΕΛΑΣ. Οι παραπάνω ενέργειες προέκυψαν έπειτα από εισαγγελική παραγγελία και κατόπιν πολύμηνης παρακολούθησης. Τα πρόσωπα που η ΕΛΑΣ συνέλαβε είναι ο Παναγιώτης Μαυρίκος, εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη» που εδώ και καιρό κάνει χρήση ενός ιστορικού τίτλου της Δεξιάς δημοσιογραφίας με τρόπο αμφιλεγόμενο, ο υπεύθυνος τύπου γνωστών ΔΕΚΟ αλλά και της Τράπεζας Αττικής μέχρι σήμερα Παναγιώτης Μουσάς και ο δημοσιογράφος και «dealmaker» της εταιρείας που εκδίδει την ηλεκτρονική εφημερίδα Σοφοκλέους In και τη free press εφημερίδα Free Money Χρήστος Φράγκου. Ο τελευταίος μάλιστα χθες το πρωί υπέγραψε κείμενο το οποίο αυτούσιο (και δίχως καν αναπαραγωγή της πηγής ως όφειλε) υιοθέτησε το left.gr σχετικά με τον ρόλο της google… για να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Συγκεκριμένα ο κ. Φράγκου – ο οποίος σημειωτέον το τελευταίο διάστημα παρουσιαζόταν πολύ κοντά σε γνωστό συνδικαλιστή – μέλος του δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας με στενές διασυνδέσεις με την Κουμουνδούρου- κατηγορούσε την Google για «συνεργασία» με τις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της χώρας, προκειμένου να ρίξουν από την εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα υπό την λογική ότι η google προωθούσε αντικυβερνητικά άρθρα! Το Left.gr δίχως καμία παρέμβαση, χωρίς να αναφερθεί καν στην πηγή (σ.σ. ενδεχομένως ο κ. Μουσάς να αποτελεί συνομιλητή της γνωστής αριστερής ιστοσελίδας καθώς είναι γνωστές οι σχέσεις του με το χώρο της Αριστεράς αφού προ ολίγων ημερών… δεξιωνόταν παρέα με στέλεχος του κόμματος δημοσιογράφους για λογαριασμό μεγάλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος) αναδημοσίευσε ως είδηση και γεγονός την «παρέμβαση» ενός ανθρώπου που έχει συλληφθεί και καταγγέλλεται ως συμμέτοχος σε κύκλωμα εκβιασμών.

Ο σούπερ κοριός κατέγραψε συνομιλίες από τα τηλεφωνήματα που έκαναν και τα οποία πολλές φορές έφταναν τα 40 την ημέρα προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα από τα θύματά τους. Ηταν τόσο πιεστικοί που τους έβριζαν και τους ζητούσαν να καταθέσουν μεγάλα ποσά. Κάποιοι λένε ότι τα συγκεκριμένα ποσά ξεπερνούσαν τις 500 χιλιάδες ευρώ το μήνα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνος» είναι ενδεικτικός ο τρόπος που φέρονται να δρούσαν όπως φαίνεται μέσα από ένα από τα δεκάδες τηλεφωνήματα που έχουν καταγραφεί: Ενας εκ των εκβιαστών φέρεται να λέει σε ένα από τα θύματά του: «Αν δεν βάλεις τα λεφτά μέχρι το μεσημέρι θα σε γα…, θα σε σκίσω» και διάφορες άλλες χυδαίες απειλές.

Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία στελέχους δημόσιας επιχείρησης το οποίο εκβίαζαν για να τους δώσει διαφήμιση λέγοντας πως όχι μόνο θα δυσφημήσουν την ίδια και τη δημόσια επιχείρηση, αλλά άφηναν να αιωρούνται απειλές κατά της οικογένειάς της και του παιδιού της. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται κι άλλοι συνεργοί των τριών συγκεκριμένων ανθρώπων που έχουν ήδη συλληφθεί και μάλιστα αναφέρεται πως πρόκειται για ακόμη δύο άτομα που κινούνται στον ευρύτερο τομέα της δημοσιογραφίας και της διαφήμισης. Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από τον Μάιο του 2015, όταν σε ένα δημοσίευμα εφημερίδας του συγκεκριμένου εκδότη είχε προκληθεί σάλος και είχε οδηγηθεί σε παραίτηση διευθυντικό στέλεχος μίας ΔΕΚΟ. Οι εκβιασμοί όπως προκύπτει είχαν ξεκινήσει πριν από 9 χρόνια, αλλά μετά την παραίτηση αυτού του στελέχους άρχισαν οι έρευνες.

Δήλωση Αλέξη Κούγια, συνηγόρου του Παναγιώτη Μαυρίκου

«Μόνο το κατηγορητήριο έχω μελετήσει. Κατά την κρίση μου δεν δικαιολογείται η σπουδαιότητα της υπόθεσης όπως έχει αναδειχθεί από τα ΜΜΕ» ανέφερε ο δικηγόρος του κ. Μαυρίκου, Αλέξης Κούγιας, τονίζοντας πως ο εντολέας του αρνείται την εμπλοκή του στην όλη υπόθεση.

«Περιμένω για να δούμε ποιες είναι οι κατηγορίες» είπε ο κ. Κούγιας και έκανε λόγο για προσπάθεια κάποιων που έχουν θιγεί από δημοσιεύματα να μετατρέψουν σε εκβιαστή τον εντολέα του, ενώ είναι μάχιμος δημοσιογράφος που ασχολείται με πολιτική και κοινωνία και αθλητικά, όπως είπε ο δικηγόρος του Παναγιώτη Μαυρίκου.

Ο κ. Κούγιας αμφισβήτησε τη σοβαρότητα των στοιχείων και χαρακτήρισε τις συνομιλίες «περισσότερο σενάριο», τις οποίες όπως είπε αστυνομικοί κατέγραψαν αποσπασματικά.