11.500.000 ιαπωνικά αυτοκίνητα ανακλήθηκαν για έλεγχο αερόσακων (video)

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι 5.000.000 αυτοκίνητα Honda ανακαλούνται παγκοσμίως για έλεγχο αερόσακων, ενώ 6.500.000 ανακοινώθηκαν χθες από Toyota και Nissan.

Συνολικά 25.000.000 οχήματα έχουν ανακληθεί σταδιακά από το 2008, για έλεγχο ενός ελαττωματικού εξαρτήματος που κατασκευάζεται από την ιαπωνική Takata. Πρόκειται για την παγκοσμίως μεγαλύτερη και απίστευτα μεγάλη σε εύρος ανάκληση, που αφορά ένα και μόνο ανταλλακτικό. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη μονάδα ενεργοποίησης του αερόσακου, έναν εκρηκτικό μηχανισμό στην ουσία, που λόγω ελαττωματικής κατασκευής την ώρα που ενεργοποιείται υπάρχει πιθανότητα να διαλυθεί, να σκίσει τον αερόσακο και κομμάτια του να τραυματίσουν τους επιβαίνοντες. Ήδη έξι θάνατοι και εκατοντάδες τραυματισμοί στην Αμερική και στην Ασία έχουν αποδοθεί στο συγκεκριμένα πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά μόνο τους παραπάνω κατασκευαστές, αλλά πολλούς περισσότερους. Η ιαπωνική εταιρεία Takata ήταν προμηθευτής πολλών μεγάλων ιαπωνικών αλλά και ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, που σταδιακά προχωρούν σε ανακλήσεις σχεδόν του συνόλου των μοντέλων τους για έλεγχο.

Σύμφωνα με αναφορές από την αμερικανική υπηρεσία οδικής ασφάλειας NHTSA (National Highway Traffic Safety Association) διεξάγονται συνεχείς έρευνες για να διαπιστωθεί πόσοι ακόμα εκτός των πιστοποιημένων θανάτων και τραυματισμών μέχρι σήμερα αποδίδονται στην ελαττωματική λειτουργία του εξαρτήματος ενεργοποίησης των αερόσακων της Takata.

Το βέβαιο είναι ότι πολλά από αυτά τα αυτοκίνητα που έχουν παραχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο θα αφορούν και στην Ελλάδα, παρότι δεν έχει αναφερθεί σχετικό ατύχημα. Σύμφωνα με την Takata το πρόβλημα εμφανίζεται σε περιοχές με πολύ υψηλό ποσοστό υγρασίας, η οποία εισέρχεται στη μονάδα ενεργοποίησης του αερόσακου και δημιουργεί φθορά. Έτσι, όταν έρθει η ώρα ο μηχανισμός να εκραγεί παράγοντας το αέριο ανάπτυξης του αερόσακου, κομμάτια του να αποκολλούνται μαζί με το αέριο.

 

Πηγή: gazzetta.gr