Η έκδοση «adventure sport» της BMW S1000 XR (video)

Μετά τις S 1000 RR, HP4 και S 1000 R, η BMW λανσάρει το τέταρτο μέλος της γκάμας με τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα.

Η S 1000 XR δεν είναι μια dual purpose μοτοσικλέτα, αλλά μία νέα εκδοχή με την ονομασία “adventure sport”. Αυτή συνίσταται στα δυναμικά χαρακτηριστικά μιας μοτοσικλέτας τουρισμού και πλαισιώνεται από σπορ επιδόσεις και υψηλά επίπεδα άνεσης και καθημερινής χρηστικότητας.  Ο εν σειρά τετρακύλινδρος κινητήρας της νέας BMW S 1000 XR προέρχεται από την S 1000 R. Αποδίδει ισχύ 160 hp και μέγιστη ροπή 112 Nm στις 9.250 rpm και συνδυάζει εκπληκτική ελκτική ισχύ και συναρπαστική επιτάχυνση, ενώ ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του ένα ωφέλιμο εύρος στροφών μέχρι και πάνω από τις 10.000 rpm, κάτι που την καθιστά ιδανική και άκρως απολαυστική σε επαρχιακούς δρόμους με στροφές.

Για την καλύτερη προσαρμογή στις οδικές συνθήκες η νέα S 1000 XR ήδη προσφέρεται με τα προγράμματα οδήγησης “Rain” και “Road”. Το Automatic Stability Control (ASC) διασφαλίζει βελτιστοποίηση της πρόσφυσης, ενώ προαιρετικά μπορεί να εφοδιάζεται από το εργοστάσιο με Pro riding modes που περιλαμβάνουν τα πρόσθετα προγράμματα οδήγησης “Dynamic” και “Dynamic Pro” μαζί με Dynamic Traction Control (DTC) και ABS Pro.

Η S 1000 XR χρησιμοποιεί περιμετρικό πλαίσιο από κράμα αλουμινίου στο οποίο ο κινητήρας αποτελεί τμήμα της φέρουσας δομής. Η ανάρτηση του τροχού μπροστά και πίσω περιλαμβάνει ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι σε συνδυασμό ένα ψαλίδι με ρυθμιζόμενο κεντρικό ελατήριο. Η γεωμετρία του πλαισίου έχει αναθεωρηθεί πλήρως για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της XR. Όταν εφοδιάζεται με το προαιρετικό, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα ανάρτησης BMW Motorrad Dynamic ESA (Electronic Suspension Adjustment), η νέα S 1000 XR ανεβάζει τον πήχη στον τομέα της ασφάλειας, των επιδόσεων και της άνεσης, ενώ ταυτόχρονα υπόσχεται κορυφαίες συγκινήσεις adventure sport. Το προαιρετικό ABS Pro αυξάνει την ασφάλεια φρεναρίσματος υπό κλίση. Σε τέτοιες καταστάσεις, το ABS Pro εμποδίζει το μπλοκάρισμα των τροχών ακόμα και στο απότομο φρενάρισμα. Με το ABS Pro, οι αναβάτες απολαμβάνουν αυξημένη ευστάθεια στο φρενάρισμα σε συνδυασμό με βέλτιστη ισχύ ακινητοποίησης, ακόμα και σε στροφές.

Συνολικά η S 1000 XR απευθύνεται σε αναβάτες που επιζητούν τα πλεονεκτήματα των μοτοσικλετών touring και sport σε μια και μόνη πρόταση, συνδυασμένη με την υψηλή ποιότητα, τον κορυφαίο εξοπλισμό και την αξιοπιστία της BMW. Η νέα πρόταση είναι ήδη διαθέσιμη στην ελληνική αγορά σε τιμές που ξεκινούν από τα 16.500€.

Πηγή: gazzetta.gr