Αυτή είναι η λίστα μέτρων της Αθήνας προς τους δανειστές

Έπειτα από πέντε και πλέον ώρες εντατικών συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταλήξει στο νέο πακέτο μέτρων που στέλνει στους θεσμούς για τις κρίσιμες συζητήσεις της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο μέτρων της Αθήνας περιέχει τα εξής:

Δεν συζητείται το θέμα της αύξησης στον ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα άνω του 13%.

Υπό συζήτηση είναι το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση. Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να το κρατήσει στο 13%, αλλά αυτή τη στιγμή συζητιέται η αύξηση στο 23%.

Υπό συζήτηση είναι ακόμη η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ (30%) στα μεγάλα, εμπορικά νησιά (βλ. Μύκονος, Ρόδος, Σαντορίνη) και να διατηρηθεί στα υπόλοιπα. Πρόκειται για πρόταση που έφερε ο Πάνος Καμένος στο τραπέζι του Κυβερνητικού Συμβουλίου και υποστηρίχθηκε και από άλλους βουλευτές. Σύμφωνα με αυτή, θα πρέπει να υπάρχει ΦΠΑ δύο ταχυτήτων για τα ελληνικά νησιά.

Η Αθήνα δεσμεύεται να προχωρήσει στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από την 1/1/2016.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τις μειώσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις που ζητούσαν οι δανειστές.

Θα υπάρξει φόρος σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, καθώς αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής κερδών.

Καταργείται η έκπτωση στην εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Η έκτακτη εισφορά θα είναι μικρή και θα έχει διάρκεια ένα χρόνο.

Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές στο θέμα της μείωσης των μισθών και των συντάξεων

Η Αθήνα θεωρεί πως η διαμάχη αφορά το ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ. Η Μέρκελ επιθυμεί να βρίσκεται το ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας. Σημειώνει πως αυτά τα μέτρα περνούν από τον Γιούνκερ και τους αρχηγούς των κρατών, αλλά η αγωνία είναι για το τι θα αποφανθεί το ΔΝΤ. «Αγκάθι» παραμένει και ως προς το καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016.

Οι συναντήσεις του Τσίπρα

Με ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού έγινε γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αύριο συναντήσεις, με τους κορυφαίους παράγοντας των θεσμών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει αύριο, Δευτέρα, σε συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ,  η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντ. Τουσκ.

Το απόγευμα θα συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης [Eurozone Summit] με θέμα την Ελλάδα.