Θα γίνει σεβαστό το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία, συμφώνησαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, στη σημερινή τετράωρη συνάντηση τους, την τελευταία πριν από την ανάπαυλα των θερινών διακοπών.

Μετά τη συνάντηση, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπάρθ Άιντε, ανέγνωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «οι εκτοπισμένοι ιδιοκτήτες και οι σημερινοί χρήστες θα έχουν διάφορες επιλογές σχετικά με τις απαιτήσεις τους στις επηρεαζόμενες περιουσίες. Αυτές οι διαφορετικές επιλογές θα πρέπει να περιλαμβάνουν αποζημίωση, ανταλλαγή και επανάκτηση της περιουσίας» σημείωσε ο κ. Άιντε. Η άσκηση της όποιας επιλογής, προστίθεται, θα είναι αντικείμενο στα κριτήρια που θα συμφωνηθούν. Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον κ. Άιντε, θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή περιουσιών, η οποία θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προκειμένου να επιλύει απαιτήσεις στη βάση αμοιβαία συμφωνημένων κριτηρίων.

Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την 1η Σεπτεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα, οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, θα έχουν συναντήσεις με τις τεχνικές επιτροπές περιουσιακού και οικονομίας. Οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν τον διορισμό του Πήτερ Βαν Νούφελ ως εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κυπριακό.

Εξάλλου, ο κ. Άιντε ανακοίνωσε ότι αύριο βράδυ οι δύο ηγέτες θα παρακολουθήσουν συναυλία δικοινοτικής χορωδίας στον Πύργο του Οθέλλου, στην Αμμόχωστο.