Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι: «Υπάρχει λόγος που ζηλεύεις;» Όταν υπάρχει λόγος, υπάρχει αιτιολογία για τη συγκεκριμένη σου αντίδραση ισχύει το εξής: ενας υγιής άνθρωπος ζηλεύει και μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του, βάσει γεγονότων που έχουν συμβεί. Όταν υπάρχει ενα αληθινό γεγονός που είχε συμβεί πχ μια αποδεδειγμένη απιστία το φυσικό επακόλουθο είναι η ζήλια.

Η ερωτική ζήλια είναι ενα δυσάρεστο, έντονο και σύνθετο συναίσθημα που βασίζεται στο φόβο απώλειας του συντρόφου μας και βιώνεται με αγωνιά, λύπη και οργή. Ο υγιής ανθρώπος που είχε λόγο να αντιδράσει έτσι, θα αποφασίσει πως θα συνεχίσει την σχέση.

Το πρόβλημα είναι αλλού: Όταν δεν υπάρχει λόγος και κάποιος ζηλεύει τα πάντα στον σύντροφό του, δηλαδή ασχολείται υπερβολικά με ποιον μιλήσε, γιατί άργησε, ή τον τρόπο που κοίταξε αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική κτητικότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη συναισθήματος, αλλά ακόμα και σε παρανοειδή διαταραχή.

Συνήθως οι ανθρωποι που δεν έχουν λόγο να ζηλεύουν, αλλά παρόλα αυτά ζηλεύουν παράφορα δεν μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους ούτε να πάρουν μια απόφαση και συνεχίζουν να υποφέρουν και να αποστασιοποιούνται συναισθηματικά από τη σχέση. Η ζήλια τους δεν έχει αιτιολογία, δεν έχει βάση, αλλά το μυαλό δημιουργεί συνεχώς σενάρια που μπορεί να μην ευσταθούν ή ακόμα και να φαίνονται επιστημονικής φαντασίας, αλλά ο ίδιος που τα δημιουργεί τα πιστεύει. Αδυνατούν να συμπεριφερθούν αυθόρμητα και αντιδρούν μόνο στην φαντασίωση τους.

Εάν δεν μπορείς να ελέγξεις τη ζήλια σου προσπάθησε να σκεφτείς λιγάκι, βλέποντας την κατάσταση και τη σχέση -όσο μπορείς- από κάποια απόσταση. Ψάξε να βρεις το πραγματικά λόγο που ζηλεύεις. Μήπως υπερβάλλεις; ΄Έτσι η λογική σου θα μπορέσει να επιβληθεί στο δυσάρεστο συναίσθημα της ζήλιας. Θυμήσου οτι η ζήλια μπορεί να καταστρέψει την σχέση και σίγουρα τη σεξουαλική σου ζωή. Στο κάτω-κάτω αν είναι κάτι να κρατήσει, αν όχι όσες σκηνές ζηλοτυπίας και να κάνεις τίποτα δεν θα αλλάξει. Εξάλλου ο αληθινός εραστής είναι αυτός που μας αφήνει ελευθέρους.