Γιούνκερ διαψεύδει Τσίπρα: Δεν ζήτησα αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα και ηλεκτρικό ρεύμα

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι αποφάσισε να διακόψει τις διαπραγματεύσεις την Κυριακή καθώς «δεν οδηγούσαν πουθενά».

«Δεν με νοιάζει η ελληνική κυβέρνηση, με νοιάζει ο ελληνικός λαός», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Και κυρίως οι πιο φτωχοί που υποφέρουν περισσότεροι από άλλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεδομένων των δημοσιονομικών προγραμμάτων που έπρεπε να μπουν σε εφαρμογή».

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων σημείωσε: «Δεν είχα επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από το βράδυ της Κυριακής, όταν αποφάσισα να σταματήσω τις διαπραγματεύσεις, γιατί οι διαπραγματεύσεις δεδομένης της ελληνικής θέσης, δεν οδηγούσαν πουθενά».

Διέψευσε παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και ηλεκτρικό ρεύμα.

«Δεν είμαι υπέρ – και ο πρωθυπουργός το ξέρει – δεν είμαι υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ σε φάρμακα και ηλεκτρικό ρεύμα. Νομίζω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος η Ελλάδα να υποχρεωθεί να το κάνει – και ο πρωθυπουργός το ξέρει» είπε.

«Έχω προτείνει στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για να υποστηριχθούν επενδύσεις στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι ο διάλογος στην Ελλάδα και εκτός της Ελλάδας θα ήταν πιο εύκολος εάν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι προτείνει η Κομισιόν στην πραγματικότητα – ως ένας από τους τρεις θεσμούς επικεφαλής σε αυτό.

Κατηγορώ τους Έλληνες ότι λένε στο ελληνικό κοινό πράγματα που δεν συμβατά με αυτά που είπα στον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι αλήθεια ότι τους πρότεινα να αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ με άλλα μέσα και άλλα εργαλεία, με ένα από αυτά να είναι μια μικρή μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα» κατέληξε.