Η λίστα με τις 10 ανατροπές στο Ασφαλιστικό

Η ατζέντα του Ασφαλιστικού στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές περιλαμβάνει δέκα σημαντικά ζητήματα, με την κυβέρνηση και τους δανειστές να μην έχουν βρει ακόμη κοινό πεδίο όσον αφορά στις συντάξεις, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους».

Η λίστα με τα θέματα που είναι στο τραπέζι έχει ως εξής:

  • 1) Περιορισμός των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα: οι σχετικές ρυθμίσεις θα τρέξουν άμεσα σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενώ υπολογίζεται ότι το μέτρο αφορά σε περίπου 8.000 άτομα.
  • 2) Σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων: είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των θεσμών που ζητούν να καταργηθούν τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια, με το υπουργείο Εργασίας να δηλώνει πως δεν θα επηρεαστούν «ώριμα και θεμελιωμένα δικαιώματα», ενώ επιχειρεί να βγάλει από το κάδρο συγκεκριμένες ομάδες.
  • 3) Αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τα κατώτατα όρια: οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει να αυξηθούν από 4.500 σε 5.500 τα απαιτούμενα ένσημα για τη σύνταξη.
  • 4) Εφαρμογή νέου τρόπου υπολογισμού στις κύριες συντάξεις: οι δανειστές ζητούν εφαρμογή του νόμου 3863/2010 που προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν το δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.
  • 5) Στενότερη σύνδεση εισφορών και εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις κύριες συντάξεις: ειδικοί στο Ασφαλιστικό επισημαίνουν πως ανάλογες προτάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε κατώτατη σύνταξη 360 ευρώ.
  • 6) Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία: το θέμα αυτό είναι ψηλά στην ατζέντα των δανειστών, οι οποίοι ζητούν να εφαρμοστεί η ρήτρα. Η ελληνική πλευρά βάζει «κόκκινη γραμμή» στο συγκεκριμένο θέμα.
  • 7) Περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων: υπήρξαν προτάσεις για στοχευμένες παρεμβάσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις.
  • 8) Ενοποίηση των ταμείων: είναι ένα από τα θέματα στα οποία έχουν βρεθεί κοινά σημεία. Στόχος είναι η διοικητική ενοποίηση των Ταμείων, ώστε να υπάρχουν τρεις ασφαλιστικοί φορείς για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
  • 9) Η «τύχη» της πρότασης για επαναφορά 13ης σύνταξης: το σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε τη χορήγησή της στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ωστόσο, έχουν διαφωνήσει οι δανειστές.
  • 10) Εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης για τα Ταμεία. Η πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία «κουμπαρά για τα Ταμεία έχει ως στόχο την εξεύρεση ζεστού χρήματος για το Ασφαλιστικό.

Μεγάλο «αγκάθι» θεωρούνται οι συντάξεις, καθώς δεν έχει βρεθεί κοινό πεδίο. Τρεις παρεμβάσεις έχουν κλείσει: οι ενοποιήσεις των Ταμείων, ο περιορισμός των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και η δημιουργία «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό σύστημα. Φόρμουλα για να αρθεί το αδιέξοδο προωθείται στο θέμα της 13ης σύνταξης, η οποία θα δοθεί ως επίδομα σε όσους παίρνουν έως 500 ευρώ.

Στο μεταξύ, ζήτημα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους δανειστές, δήλωσε στο Mega ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.

Όπως είπε, το ζήτημα αυτό «προέβαλαν σθεναρά οι δανειστές στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group», ζητώντας να αυξηθούν «τα όρια ηλικίας για όλους και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012», στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Γιώργο Ρωμανιά, αντιπροτείνει η αύξηση αυτή να ισχύσει από το 2015 και έπειτα, ώστε να μην θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Πηγή: huffingtonpost