«Τα σημερινά μέτρα της κυβέρνησης όπως και τα προηγούμενα είναι η προκαταβολή για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Δεν είναι το σύνολο των μέτρων οπότε οποιαδήποτε σύγκριση με το αρχικό πακέτο είναι παραπλανητική» δήλωσε ο Δημήτριος Κουτσούμπας στην τοποθέτησή του για το δεύτερο πακέτο μέτρων για την σύναψη συμφωνίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επεσήμανε ότι «το κρατικό χρέος θα αυξηθεί καθώς μιλάμε για νέα χρέη προκειμένου να αποπληρώνονται τα προηγούμενα. Πρόκειται για Λερναία Ύδρα».

Όσον αφορά τις εγγυημένες καταθέσεις ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση σημειώνοντας: «Εξακολουθείτε να διαβεβαιώνετε την ελληνική οικογένεια ότι δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων. Μακάρι να ήταν έτσι. Πάλι δεν λέτε την αλήθεια. Το νομοσχέδιο επιβάλλει την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στη διάσωση της τράπεζας. Εμείς λέμε ότι δεν είναι σίγουρα εξασφαλισμένοι οι μικροκαταθέτες».

«Υποκλίνεστε στην αιτία που γεννά την διαφθορά, στο κυνήγι του κέρδους και τον ανταγωνισμό των ομίλων» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και επισήμανε πως ήδη από το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «αρχίζει να αντανακλάται η σαπίλα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

Σχετικά με τον Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε: «Ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας δεν είναι αθώος. Οι αλλαγές σχετίζονται με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Έχουν άμεσες και δυσμενείς επιπτώσεις στις λαϊκές οικογένειες».

Επανέλαβε την θέση του ΚΚΕ ότι το ελληνικό ζήτημα αποτελεί πεδίο, εκδήλωσης των αντιθέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας για την ηγεμονία στην Ευρώπη, καθώς και Γερμανίας- Γαλλίας για την επόμενη μέρα στην ευρωζώνη, στις οποίες εμπλέκονται τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου με τις εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα να αντανακλούν και να αποτυπώνουν το «σύνθετο κουβάρι» των αντιθέσεων.

«Σημαντικό στοιχείο αυτών των διεργασιών είναι και η διαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στους σημαιοφόρους του ευρώ και τους σημαιοφόρους της δραχμής», είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «παρά τις προνομιακές σχέσεις τους με διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου και οι δυο πλευρές υποκλίνονται στην εξουσία των μονοπωλίων».

Επέκρινε την «σοσιαλδημοκρατική ηγεσία Τσίπρα και την ομάδα του», ότι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξαπάτηση του λαού με το εμπόριο κάλπικης ελπίδας και «γι αυτό στηρίζονται σήμερα από την αστική τάξη».

Πρόσθεσε ότι «σε αυτό το αλισβερίσι εντάσσεται ακόμα και η διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών και όλα όσα ακούγονται και γράφονται από την ηγετική ομάδα Τσίπρα, με συνεχείς κρυφές συναντήσεις και προσπάθεια κλεισίματος συμφωνίας με εκπροσώπους της ελίτ των ΜΜΕ, και με προσπάθεια να χαριστούν χρέη τους, με νομότυπο τρόπο, και μάλιστα στο όνομα της πάλης κατά των ολιγαρχών».

Απευθυνόμενος σε όσες δυνάμεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ως εναλλακτική αυτή τη στιγμή ένα εθνικό νόμισμα, υπογράμμισε ότι «όσο τα κλειδιά της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια των (μονοπωλιακών) ομίλων, οι θυσίες των λαϊκών αναγκών στο βωμό του κέρδους τους δεν πρόκειται να σταματήσουν, όποιο κι αν είναι το νόμισμα».

Απαντώντας σε άλλες απόψεις επισήμανε ότι «οι κρατικές τράπεζες στον καπιταλισμό, δεν αποτελούν λαϊκή περιουσία».

Ο κ. Κουτσούμπας κατέληξε λέγοντας πως για τον λαό υπάρχει εναλλακτική λύση που προτείνει το ΚΚΕ και συνίσταται στην «κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό λαϊκό έλεγχο παντού, με αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, μονομερή διαγραφή του χρέους και το λαό πραγματικό νοικοκύρη στον τόπο του».