Προ του κινδύνου να εκτεθεί διεθνώς βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω του ότι η Βουλή ανέβαλε και πάλι την ψήφιση του νομοσχέδιου για τη χρηματοδότηση και τον οικονομικό έλεγχο των κομμάτων.

Ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, τονίζει πως η μη ψήφιση του νομοσχεδίου αφήνει πολιτικά εκτεθειμένη την Κύπρο και εκπέμπει αρνητική εικόνα προς το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτό, επισημαίνει, «έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίσει η Κύπρος να βρίσκεται σε καθεστώς μη συμμόρφωσης και μετά τη εξέταση της νέας έκθεσης που αναμένεται να διενεργηθεί το Δεκέμβριο».

Ο γενικός εισαγγελέας σημειώνει ότι στις 7 Ιουλίου, η σύσκεψη των αρχηγών δεν κατέληξε σε συμφωνία αναφορικά με το τελικό κείμενο, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου. Η πιο πάνω εξέλιξη, υποδεικνύει ο κ. Κληρίδης, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την πορεία υλοποίησης των συστάσεων της Greco (σ.σ. Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς, που συγκροτείται στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης) που εκκρεμούν.

Το θέμα «σκάλωσε» σε τροπολογία του ΔΗΣΥ για την κατανομή ολόκληρης της κρατικής χορηγίας αναλογικά, γεγονός που ανέτρεψε την συναίνεση στην κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμών. Βάσει της τροπολογίας του ΔΗΣΥ, η κατανομή ολόκληρης της κρατικής χορηγίας θα πρέπει να παραχωρείται αναλογικά, σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων βάσει των τελευταίων ποσοστών των κομμάτων που έλαβαν τις βουλευτικές εκλογές. Σήμερα το 22% της κρατικής χορηγίας κατανέμεται ισόποσα στα κόμματα και το υπόλοιπο 78% ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη.

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο απαγορεύονται ρητώς όλες οι ανώνυμες εισφορές προς τα κόμματα. Με το νομοσχέδιο θα επιτρέπονται οι επώνυμες εισφορές μέχρι 50 χιλ. ευρώ ενώ κάθε κόμμα μέχρι την 31η Μαρτίου έχει την υποχρέωση να δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα του όλες τις εισφορές της προηγούμενης χρονιάς και τα ονόματα όσων έχουν εισφέρει ποσό άνω των 500 ευρώ.

Σε περίπτωση μη ανάρτησης από τα κόμματα, των εισφορών, θα τους επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο το οποίο θα είναι τριπλάσιο του ποσού το οποίο έχουν λάβει τα κόμματα από εισφορές και το οποίο δεν δημοσιοποίησαν. Για τους συνδεδεμένους με τα κόμματα οργανισμούς, όπως είναι αγροτικές και γυναικείες οργανώσεις και φοιτητικές παρατάξεις, όσοι από αυτούς λαμβάνουν κρατική χορηγία θα υπόκεινται στον έλεγχο του γενικού ελεγκτή.

Επίσης, απαγορεύεται η επιχορήγηση εκδηλώσεων από δημόσιους οργανισμούς, με εξαίρεση τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου. Παράλληλα, όποιο κόμμα παραβιάζει τον νόμο, για κάθε αδίκημα που θα διαπράττει θα του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 20 χιλ. ευρώ.