Την απροθυμία της γερμανικής πλευράς να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου Αθήνα και πιστωτές να κατορθώσουν να «κλείσουν» συμφωνία πριν από την ημερομηνία-κλειδί της 20ής Αυγούστου, καταγράφει σε άρθρο του το Politico.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γνωστού περιοδικού, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζει περισσότερο το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα ένα δάνειο-γέφυρα ύψους 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρώσει την ΕΚΤ και όχι να ολοκληρωθεί η συμφωνία πριν την 20ή Αυγούστου.

Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος το γεγονός ότι το δάνειο-γέφυρα θα πρέπει να εγκριθεί μόνο από την Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου και όχι από το σύνολο της Bundestag και μάλιστα σε μία περίοδο που οι περισσότεροι Γερμανοί βουλευτές απολαμβάνουν τις διακοπές τους.

Ο δεύτερος ακόμη πιο «πολύπλοκος», καθώς – σύμφωνα πάντα με το Politico – ο κ. Σόιμπλε έχει την άποψη ότι όσο πιο πολύ διαρκούν οι διαπραγματεύσεις τόσο περισσότερο θα αυξηθούν οι πιέσεις στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από την εσωκομματική του αντιπολίτευση. Κλιμάκωση αυτών των πιέσεων μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές και ως εκ τούτου μία νέα κυβέρνηση να κληθεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.