Συνεχίζονται οι έντονες διαβουλεύσεις, ενώ στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πλέον οι θεσμοί φαίνονται διατεθειμένοι, έπειτα από μια περίοδο αναπροσαρμογής των προτάσεων, να παρουσιάσουν μια ανανεωμένη συμφωνία στην Ελλάδα, πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το επικρατέστερο σενάριο πλέον είναι τώρα να αναλάβουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών την επανεξέταση των δύο προτάσεων και να δημιουργήσουν μια καινούργια, ενοποιημένη συμφωνία.

Αυτό σημαίνει πως θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις μέτρων που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, καθώς και οι προτάσεις των θεσμών, που θα αποτελούν όμως τη «βάση», πάνω στην οποία θα δημιουργηθεί η νέα συμφωνία, και μέχρι το επόμενο Eurogroup θα συνταχθεί μια νέα, ενοποιημένη συμφωνία που στόχο της θα έχει την αποδοχή της από όλες τις πλευρές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συμφωνία αυτή θα πρέπει να υπερψηφιστεί πρώτα από το ελληνικό Κοινοβούλιο μαζί με το αντίστοιχο νομοσχέδιο, πριν υπάρξει οποιοδήποτε ψήφισμα από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Η νέα ενοποιημένη πρόταση θα παρουσιαστεί στο Eurogroup του Σαββάτου, πιθανότατα το απόγευμα, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Euroworking Group.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, υπό διαπραγμάτευση έχει τεθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, εάν επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία, μέσω της εκταμίευσης των κερδών από το πρόγραμμα ανταλλαγής επί Τρισέ, που αναλογούν στην Ελλάδα.