Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξακολουθεί να μαγνητίζει το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, παρότι πλέον δεν βρίσκεται σε κυβερνητικό πόστο.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του αμερικανικού περιοδικού New Yorker να σκιαγραφήσει το προφίλ «του ριζοσπάστη», όπως τον αποκαλεί, «(πρώην) υπουργού Οικονομικών που τα έβαλε με την Ευρώπη – και απέτυχε».

Το εκτενέστατο δημοσίευμα περιλαμβάνει αρκετές λεπτομέρειες από τις ημέρες και τις νύχτες πριν το δημοσίευμα, ενώ καταγράφει και ορισμένες εξομολογήσεις του κ. Βαρουφάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το New Yorker στέκεται στην ημέρα που έκλεισαν οι τράπεζες, «τραγικός μηχανισμός» – κατά τα λεγόμενα του – «που ενεργοποίησε, προκειμένου να περιορίσει τις αναλήψεις».

Επιστρέφοντας από τη δουλειά στις 29 Ιουνίου, ο κ. Βαρουφάκης ενημέρωσε τη γυναίκα του Δανάη Στράτου: «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πρώην υπουργός – κατάκοπος σε γενικές γραμμές από μία περίοδο σκληρών διαπραγματεύσεων – είχε κοιμηθεί αρκετές ώρες και ήταν σε καλή διάθεση. Μαζί με τη γυναίκα του και τον Αμερικανό οικονομολόγο και συνεργάτη του, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, πήγαν σε ένα εστιατόριο. Σύμφωνα με το περιοδικό, ο κ. Βαρουφάκης εμφανιζόταν σίγουρος πως θα επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα. Είχε κατά το δημοσίευμα «την ηρεμία εκείνου που γνωρίζει εκ των προτέρων το εκλογικό αποτέλεσμα και ήδη απολάμβανε την ικανοποίηση».

Παρά τα όσα δραματικά λάμβαναν χώρα, ο Βαρουφάκης «φερόταν ακόμη σαν αουτσάιντερ: ανεπίσημος, ειρωνικός, κάπως μόνος στη σκηνή». Σύμφωνα με το New Yorker, ορισμένες φορές έμοιαζε να το διασκεδάζει κιόλας. «Εκείνο το βράδυ στο εστιατόριο περιέγραφε χαρακτηριστικά πως τον επισκέφτηκε στο διαμέρισμά του ένας χριστιανοδημοκράτης, μέλος του γερμανικού Κοινοβουλίου, και του είπε ότι ούτε εκείνος δεν πίστευε αυτά που έκαναν στους Έλληνες. “Αν και ξέρω πως είσαι άθεος, θα προσεύχομαι για εσένα”» αναφέρει το περιοδικό, μεταφέροντας τα λόγια του τέως ΥΠΟΙΚ στους συνομιλητές του.

Λίγο αργότερα, το ίδιο βράδυ, ο κ. Βαρουφάκης «τηλεφώνησε στον “σύντροφο”, όπως τον αποκάλεσε, Ευκλείδη Τσακαλώτο». Στο τηλεφώνημα, σύμφωνα με το περιοδικό, ο κ. Βαρουφάκης «ανέλυσε τι θα κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το “ναι” του δημοψηφίσματος. Τα σοφά παιδιά του Μαξίμου κάθονται καλά στις κυβερνητικές θέσεις τους και δεν πρόκειται να τις αφήσουν, του είπε, υποθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας​ δεν θα παραιτούνταν. Απεναντίας, θα προχωρούσε σε μία “στρατηγική αναδόμηση” και στη συνέχεια θα πήγαινε σε εκλογές. Ο ίδιος ο Βαρουφάκης ήταν βέβαιος ότι από την επομένη θα καβαλούσε το ηλιοβασίλεμα…»

Ωστόσο, σύμφωνα με το New Yorker, ο κ. Γκάλμπρεϊθ εκτιμούσε πως ο κ. Βαρουφάκης είχε λάθος. «Το “όχι” θα επικρατούσε, παρά τις κλειστές τράπεζες, διότι κατά την άποψη του οικονομολόγου, οι Έλληνες δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Η σύζυγος του πρώην υπουργού συμφωνούσε. Μία δημοσκόπηση, για την οποία διάβαζε από το smartphone της, έδειχνε προβάδισμα του “όχι”».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και για το πως ο κ. Βαρουφάκης παραιτήθηκε. Το βράδυ του δημοψηφίσματος «(…) συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. “Ενεργοποίησέ με ξανά πλήρως ή αντικατέστησε με” του είπε. Ο Τσίπρας του πρότεινε το υπουργείο Οικονομίας. Εκείνος το αρνήθηκε, την επομένη υπέβαλε την παραίτησή του. Επέστρεψε στο γραφείο του για να μαζέψει τα πράγματά του. Παρατήρησε ότι η παραίτησή του ανέβασε την αξία του ευρώ. “Είμαι πρότυπο σταθερότητας” είπε, και κοιτάζοντας το κινητό του, σκέφτηκε δυνατά ότι τώρα πια θα μπορούσε να σβήσει το νούμερο του Σόιμπλε».

Πάντως, σύμφωνα με το New Yorker, παραδέχθηκε πως θα του λείψει ο βασικός του αντίπαλος. «Σε προσωπικό επίπεδο τον συμπαθεί, υποστηρίζει: “Έχει ένα όραμα, ένα λάθος όραμα, αλλά το πιστεύει. Είναι ένας άνθρωπος με αρχές. Μου αρέσουν οι πολιτικοί που έχουν μία ιδέα και την υπηρετούν”» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.