Το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί διότι αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και αποτρέπει ένα grexit με αθεράπευτες συνέπειες για τον λαό μας, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εισηγούμενος στην Ολομέλεια τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Αφού ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος διαφωνεί με δύο διατάξεις (για την αναγκαστική εκτέλεση και την πρωτοβάθμια διαδικασία των πλειστηριασμών) κι όχι με το σύνολο του νομοσχεδίου, δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει προσπάθεια να αλλάξει τα δύο αυτά κεφάλαια κατόπιν συζήτησης με τους θεσμούς και διατηρώντας εν ισχύ την νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Απαντώντας στο θέμα που τέθηκε εκ μέρους της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ για ανάληψη των πολιτικών του ευθυνών εφόσον εισηγείται ένα νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνεί, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε πως η διαφωνία του αφορά στα συγκεκριμένα κεφάλαια, η οποία δεν αναιρεί την θετική του κρίση για το σύνολο του νομοθετήματος, το οποίο και κάλεσε το Σώμα να το υπερψηφίσει καθώς έχει ευνοϊκές ρυθμίσεις.

«Ανάμεσα σε δύο κακά, επιλέγω το μικρότερο κακό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως με την ψήφιση του νομοσχεδίου αποτρέπεται η άτακτη χρεοκοπία της χώρας και οι ολέθριες συνέπειές της, οι οποίες κυρίως έχουν ισχυρό αντίκτυπο στους αδύναμους.

Αφού ο κ. Παρασκευόπουλος επανέλαβε και προς την Ολομέλεια την ενημέρωση που παρείχε το πρωί στις Επιτροπές για τις δυσκολίες τις διαπραγμάτευσης και τις χρονικές πιέσεις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθώσεων με μελλοντική νομοθετική εργασία.