«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν δίνονται», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Ολομέλεια της Βουλής για τα προαπαιτούμενα.

«Όχι μόνο δεν μετανιώνω για αυτόν τον αγώνα», είπε ο πρωθυπουργός, «αλλά είμαι υπερήφανος που έδωσα αυτή τη μάχη διότι ακούστηκε το δίκαιο του ελληνικού λαού σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό βάσει του οποίου καλούμαστε σε έκτακτες συνθήκες να νομοθετήσουμε. Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης, αγγίξαμε τα όρια της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια, για να προσθέσει ότι όμως ταυτόχρονα η κυβέρνηση με την προσπάθειά της ανέδειξε και τα όρια και τις ανοχές της Ευρώπης απέναντι στις δημοκρατικές επιλογές των λαών της.

Επισήμανε ότι στη σημερινή Ευρώπη ηγεμονεύουν συντηρητικές δυνάμεις που θέλουν να την κρατήσουν στο σκληρό δόγμα της λιτότητας. «Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο δώσαμε τη μάχη έξι μήνες», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «κάναμε λάθη», για να υπογραμμίσει «με απόλυτη ειλικρίνεια και βάθος ψυχής» ότι όχι μόνο δεν μετανιώνει που έδωσε αυτή τη τη σκληρή μάχη αλλά ότι είναι περήφανος «που δώσαμε αυτή τη μάχη, που σηκώσαμε ψηλά το αναστημα του ελληνικού λαού, που ακούστηκε το δίκιο του λαού, που σηκώσαμε ανάστημα διεκδίκησης». «Λάθη», είπε, «δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πράγματι οι δυνάμεις, οι συσχετισμοί ήταν εκπληκτικά ετεροβαρείς, για να υπογραμμίσει πως όμως είναι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. «Οι αγώνες που δίνονται και φτάνουν ως τα άκρα αφήνουν κάποια στιγμή καρπό και ο καρπός βγάζει βλαστάρια», είπε.

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι οι αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που εγκρίνονται απόψε, δεν θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σημείωσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών η δέσμευση ήταν σαφέστατη και πως το φθινόπωρο θα έρθει ούτως ή άλλως το νομοσχέδιο που θα αφορά την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Έως τότε το πλαίσιο που θα ισχύει θα είναι αυτό που ίσχυε και έως τώρα.

«Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Η προστασία της πρώτης κατοικίας από αυτή την κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι διαρκής», τόνισε για να υπογραμμίσει ότι «η ύπαρξη αυτής της κυβέρνησης αποτελεί διαρκή εγγύηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς αυτή την εγγύηση εμείς δεν υπάρχουμε».