Άλλη μία αναγνώριση της αξίας του Κώστα Γαβρά και της ταινίας του Ζ…..στις Κάννες!!!

Όρθιοι όλοι στη μεγάλη Salle Bunuel επευφημούσαν τον δημιουργό του «Z».

Της ταινίας που γύρισε το 1968, που βραβεύτηκε με Όσκαρ και που ξεσήκωσε τις συνειδήσεις, όλης της Οικουμένης, εναντίον της Χούντας, της ταινίας του Κώστα Γαβρά, με θέμα τη δολοφονία του αριστερού βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, μετέπειτα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα που έγραψε το 1966 ο Βασίλης Βασιλικός. Πρόθεση των δημιουργών ήταν το «Ζ» του τίτλου να προφέρεται «Ζει» και όχι «ζήτα», καθώς ήθελαν να εκφράζει ηχητικά το ρήμα που ακουγόταν στις διαδηλώσεις που έγιναν όταν σκοτώθηκε ο βουλευτής – «Λαμπράκη ζεις, εσύ μας οδηγείς» και «Ζει, Ζει, Ζει».

Με αφορμή την ψηφοποίηση της ταινίας για λογαριασμό της Γαλλικής Ταινιοθήκης το βράδυ της Δευτέρας έγινε η τιμητική βραδιά για τον Γαβρά. Το μοναδικό τιμώμενο πρόσωπο στην παράλληλη εκδήλωση των «κλασικών ταινιών».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, η Μισέλ Ρε (σύζυγος και παραγωγός των ταινιών του Γαβρά), ο διευθυντής της Γαλλικής Ταινιοθήκης και ο διευθυντής του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου και ο Τάσος Μπουλμέτης.
Invite+Honneur+Photocall+68th+Annual+Cannes+hWs1oXmmfkpl