ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Ευρυδίκη: Μια ντίβα στην ελληνική μουσική σκηνή εδώ και δεκαετίες!

Η Ευρυδίκη στο NewsRebel: Διαβάστε τι λέει για το ρατσισμό,για τα reality, πότε ξεκινούν τα γυρίσματα του 2ου Music school, ετοιμάζει νέα δισκογραφική δουλειά και ξεκινά σύντομα εμφανίσεις με την Ηρώ…απολαύστε την. Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

O Γιώργος Παπασταμούλος συζήτησε με την Ευρυδίκη για το NewsRebel

Η τηλεόραση βοήθησε στο come back σου;
Μα δεν απουσίασα ουσιαστικά ποτέ. Πάντα έκανα πράγματα, πιο επιλεκτικά ενδεχομένως και πιο προσεγμένα, αλλά αυτοί που ενδιαφέρονται ξέρουν πάντα πού θα µε βρουν. Δισκογραφικά έχω να κυκλοφορήσω κάτι καινούργιο τρία και κάτι χρόνια, αλλά χαίρομαι που δεν αισθάνομαι να µε πιέζει ο χρόνος. Λειτουργώ µε µιαν ελευθερία µε την οποία ανέκαθεν φλέρταρα. Η µμουσική θέλει αέρα, να αναπνέει και να ταξιδεύει. Έτσι κι εµείς. Αν νιώσουμε ότι «πρέπει» να κάνουμε πράγματα τότε πέφτουμε σε παγίδες. Για µένα δεν υπάρχει χρόνος…και δεν πιστεύω στα «comeback». Πιστεύω στην ανάγκη της ψυχής µας να εκφραστεί. Και αυτό γίνεται όποτε το αποφασίσει το «µέσα» µας.

Πες µας δυο λόγια για το…µπλε ταξίδι; Πως προέκυψε;
Ήταν όνειρο. Το δικό µου όνειρο. Ένα μουσικό ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο και πίσω στην Ελλάδα. Με ό, τι αγάπησα, ό,τι µε άγγιξε και µε σημάδεψε βαθιά. Από τα παιδικά µου χρόνια µέχρι και σήµερα. Edith Piaf, Jacques Brel, Elvis Presley, Μελίνα, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Λοίζος, Σαββόπουλος, Ξαρχάκος. Αυτοί που µου µου έδωσαν πνοή και µε έκαναν να αγαπήσω τόσο πολύ το τραγούδι. Κάτω από τη σκηνοθετική µατιά του Κωνσταντίνου Ρήγου όλα πήραν µμορφή και ζωντάνεψαν αρχικά στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, αργότερα στο Θέατρο Βεργίνα και στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός. Είµαι ιδιαίτερα χαρούµενη γιατί αυτές τις µέρες κυκλοφόρησε το dvd αυτής της παράστασης από την 14music, µέσα από µία πρωτοβουλία της Έλενας Γεωργανά και της Swarovski Hellas σε µία προσπάθεια να ενισχύσουμε το έργο του οργανισμού W.I.N HELLAS.

Τον τελευταίο καιρό µε αφορμή την περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουµάκη, γίνεται πολύ συζήτηση γύρω από το βία, ρατσισµό, µπούλινγκ. Τι πρέπει να συμβεί για να δούμε βήματα προόδου;
Να αγκαλιάζουμε όλους τους ανθρώπους σαν να ήταν παιδιά µας, αδέρφια µας, γονείς µας. Και να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε στους άλλους αυτά που δεν θέλουμε να κάνουν οι άλλοι σε µας. Εκεί ξαφνικά ανακαλύπτουμε και τα όρια µας. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έμαθα από τους γονείς µου. Η δική µου ελευθερία σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Τόσο απλό αλλά δύσκολο τελικά να το κατανοήσουν ή αποδεχτούν οι άνθρωποι.

Συµµετέχετε σε ένα Μουσικό reality Που πολλοί αναφέρθηκαν στη διαδικασία ανταγωνισµού ανάµεσα σε παιδιά. Τι έχεις να απαντήσεις σε όσους το κατακρίνουν;
Το music school ήταν µία µουσική εκποµπή η οποία καµία σχέση δεν είχε µε reality. Είχε όµως πολλή µουσική, τραγούδια µοναδικά, υπέροχες ερµηνείες από τα παιδιά που δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο και κυρίως πολλή αγάπη. Αυτό κρατήσαµε όλοι όσοι συµµετείχαµε σε αυτό το παιχνίδι και εγώ προσωπικά αισθάνοµαι υπέροχα για αυτή τη µοναδική εµπειρία. Ήταν ένα ταξίδι µαγικό και δε σας κρύβω ότι ανυποµονώ για το επόµενο.

Τι σχέση έχεις µε τα reality; Με τα ταλέντα που ανακαλύπτονται µόνο και µόνο για την ακροαµατικότητα; Η εφήµερη αναγνωσιµότητα κάνει καλό ή κακό; Μπορούν τόσα ταλαντούχα παιδιά να έχουν κάποια θέση στη µουσική σκηνή της χώρα µας και να βιοποριστούν από αυτό;
Προσωπικά καµία σχέση δεν έχω µε τα reality. Δε ξέρω σε ποιες εκποµπές αναφέρεστε. Γενικά πάντως πιστεύω πως η τηλεόραση προσφέρει γρήγορη αναγνωρισιµότητα, µία πρόσκαιρη δηµοσιότητα. Από κει και πέρα πρέπει κανείς να σταθεί στα πόδια του, να βασιστεί στις δυνάµεις του και να δουλέψει πολύ.

Πέρασαν αρκετά χρόνια που ήσουν ένα από τα µεγαλύτερα ονόµατα. Από τότε έχουν βγει πολλοί άλλοι. Εσύ εξακολουθείς να ξεχωρίζεις και να γεµίζεις τους χώρους που εµφανίζεσαι. Πως το εξηγείς; Ποιο είναι το µυστικό σου;
Δεν έχω κάποιο µυστικό. Προσπαθώ πάντα να είµαι ειλικρινής µε τον εαυτό µου και µε τα θέλω µου. Ευτυχώς υπάρχει κόσµος που ταυτίζεται µαζί µου και στηρίζει τις επιλογές µου.

Το χρώµα µπλε συµβολίζει κάτι για εσένα;
Την Ελλάδα, το ταξίδι, τα καλοκαίρια, αλλά και αυτές τις στιγµές τις πιο εσωτερικές, όπου έρχεσαι αντιµέτωπος µε τον µελαγχολικό εαυτό σου.

Οι εµφανίσεις στην επαρχία πως πάνε; Τι πρόγραµµα έχεις;
Ταξιδεύω συνεχώς και χαίροµαι ιδιαίτερα γι αυτό. Κυρίως γιατί γεµίζω τις αποσκευές µου µε αγάπη και θετική ενέργεια.

Ρεπερτορικά συνδέεις το παρελθόν µε το παρόν. Ο κόσµος που ανταποκρίνεται περισσότερο;
Έχω τη χαρά στις εµφανίσεις µου να λέω τραγούδια που µε εκφράζουν, τα οποία δεν διαχωρίζω χρονολογικά. Νοµίζω ότι ούτε και ο κόσµος. Σίγουρα πάντα υπάρχουν αυτοί που ζητούν πολλά δικά µου τραγούδια τα οποία µπορεί να είναι από την πρώτη µου δουλειά µέχρι και την τελευταία.

Τα σχέδια σου; Κάποιες συνεργασίες; Νέα τραγούδια ίσως;
Βρίσκομαι ήδη στο στούντιο και ετοιμάζω τα νέα µου τραγούδια που θα κυκλοφορήσουν σύντομά. Οι εμφανίσεις συνεχίζονται κανονικά ανά την Ελλάδα και µετά το Πάσχα θα κάνουμε κάποιες εμφανίσεις µμαζί µε την Ηρώ την οποία εκτιμώ ιδιαίτερα και θεωρώ ότι έχουµε πολλά κοινά στοιχεία. Το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα του Music School 2, ενώ ήδη ετοιµάζω και µία παράσταση για την επόμενη χρονιά, σε σκηνοθεσία του Δηµήτρη Μαλισσόβα.

 

Περισσότερα για την Ευρυδίκη: www.evridiki.gr