Τις παραιτήσεις από το Εθνικό περίμεναν, από το ΚΘΒΕ ήρθαν!

Από το Εθνικό Θέατρο περίμενε το Υπουργείο Πολιτισμού, από το ΚΘΒΕ υπέβαλλαν: Η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Μένη Λυσαρίδου και Φίλιππος Γράψας.
Η Μένη Λυσαρίδου στην επιστολή της σημειώνει ότι είχε θέσει στην διάθεση του υπουργού την παραίτησή της από τον Φεβρουάριο αλλά δεν έλαβε απάντησε έτσι σημειώνει: «υποβάλλω με την παρούσα την οριστική και αμετάκλητη παραίτησή μου από την θέση της Προέδρου του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ και από σήμερα παύω να ασκώ τα αντίστοιχα καθήκοντα».

Από την πλευρά του, ο Φίλιππος Γράψας στην επιστολή του τονίζει: «Σας ανακοινώνω την απόφασή μου να παραιτηθώ από τη θέση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, θέση που κατέχω από τις 7 Ιουνίου 2013. Ο λόγος για τον οποίο παραιτούμαι, είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν δύναμαι πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «το ΚΘΒΕ χρειάζεται την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας, που καθώς αντιλαμβάνομαι, δεν την έχει. Αντιθέτως, πιστεύω ότι τον τελευταίο καιρό συστηματικά απαξιώνεται από την Πολιτεία».

«Από τη στιγμή λοιπόν που ήρθα να βοηθήσω και για λόγους ανεξάρτητους από μένα αδυνατώ να το πράξω, είναι περιττό να διατηρώ μια θέση χωρίς λόγο. Πολύ περισσότερο, όταν στις αγωνιώδεις ερωτήσεις των οικονομικά δοκιμαζόμενων εργαζόμενων του Κ.Θ.Β.Ε., για το δικό τους μέλλον και του Θεάτρου, δεν έχω απαντήσεις. Κατόπιν τούτου, από σήμερα παύω να ασκώ τα καθήκοντά μου» προσθέτει.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Βούρος, χαρακτηρίζει «απώλεια για το ΚΘΒΕ» τις παραιτήσεις της προέδρου και του αντιπροέδρου του Δ.Σ. υπογραμμίζοντας πως «ελπίζω οι παραιτήσεις τους να λειτουργήσουν αφυπνιστικά ως προς την Πολιτεία και την υποστηρικτική ή απαξιωτική σχέση που επιθυμεί αυτή να έχει με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος».

Σε δεύτερη επιστολή της προς του εργαζόμενους η παραιτηθείσα πρόεδρος αναφέρεται στα χρέη, τις υποχρεώσεις του ΚΘΒΕ, τις συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή επιχορηγήσεων, ενώ ενημερώνει ότι με τρίτη επιστολή της προς τους δημάρχους και τους επιχειρηματίες της Β. Ελλάδος τους καλεί να στηρίζουν το ΚΘΒΕ σε ένδειξη αλληλοκατανόησης και συστράτευσης απέναντι στην «αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης».