H σφαγή των Καλαβρύτων γίνετε ταινία στο Χόλυγουντ

Κανείς μας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη της έβδομης τέχνης και την επιρροή που μπορεί να ασκήσει στη διαμόρφωση ιδεών, στάσεων, απόψεων.

Μπορεί Ιστορία να μη διαβάζουν όλοι, αλλά κινηματογράφο, τηλεόραση και dvd παρακολουθούμε όλοι. Αυτό που δε μπορούν να εκφράσουν τόμοι Ιστορίας , μπορούν να το αναπτύξουν μια κινηματογραφική ταινία ή μια τηλεοπτική σειρά.

Βέβαια έχουμε ζήσει πολλές φορές τραγικές διαστρεβλώσεις της Ιστορίας και της πραγματικότητας μέσα από κινηματογραφικές ταινίες , είτε από άγνοια , είτε από ηθελημένο ενδιαφέρον για διαστρέβλωση της Ιστορίας κατευθυνόμενο από συμφέροντα, πολιτικές ομάδες, κόμματα, εταιρείες κ.λ.π.

Σίγουρα τη σπουδαιότητα της επιστήμης της Ιστορίας δεν μπορεί να την υποκαταστήσει καμιά κινηματογραφική παραγωγή, αν και έχουμε δει και πολλές φορές εκδόσεις ιστορικού περιεχομένου που κι αυτές έχουν συχνά ρόλο προπαγανδιστικό που κατευθύνονται από συγκεκριμένες δυνάμεις και που κι αυτές με τη σειρά τους έχουν ως στόχο τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Αλλά ας σταθούμε στη δύναμη που έχει ο Κινηματογράφος στο να επικοινωνήσει ένα γεγονός , μια ιστορική μάχη, στο να διαφημίσει έναν τουριστικό προορισμό, ένα νησί, μια χώρα.

Πόσοι από μας δεν έχουμε μάθει τις λεπτομέρειες ενός πολέμου ή μιας μάχης μέσα από μια επική ταινία που τη βλέπουμε ξανά και ξανά και ξανά.

Πόσο μάλλον όταν αυτή η ταινία δεν είναι παραγωγή μιας μικρής χώρας που θα γυριστεί στη γλώσσα αυτής της χώρας και θα την παρακολουθήσουν οι κάτοικοι αυτής της Χώρας.

Το ενδιαφέρον πολλαπλασιάζεται όταν πρόκειται για μια διεθνή παραγωγή , με έδρα το Χόλυγουντ , με πρωταγωνιστές διεθνούς βεληνεκούς. Εδώ πλέον αναφερόμαστε σε μια παραγωγή που θα γνωστοποιήσει το γεγονός με το οποίο καταπιάνεται σε όλο τον κόσμο .

Αυτόματα μια τέτοια διάσταση μεγιστοποιεί όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με το υπό προσέγγιση θέμα ή ιστορικό γεγονός.

Όταν λοιπόν αναφερόμαστε σε μια Χολυγουντιανή παραγωγή που καταπιάνεται με το καυτό θέμα της σφαγής των Καλαβρύτων , τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που το θέμα έχει αποκτήσει πανευρωπαικό ενδιαφέρον , μετά την αναμόχλευση του θέματος των πολεμικών αποζημιώσεων δε μπορεί παρά να μας κεντρίζει το ενδιαφέρον και να περιμένουμε με ανυπομονησία το αποτέλεσμα.

Μια επική ταινία με φόντο την εκτέλεση 500 Καλαβρυτινών και το επίκαιρο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έρχεται στη μεγάλη οθόνη το 2016 – Για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ακούγονται οι Τζέρεμι Αϊρονς, Νταϊάν Κρούγκερ, Σεμπάστιαν Kοχ – Μέρος των εσόδων θα δοθεί στα Καλάβρυτα.

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ίσως είναι ένα από τα πιο επίκαιρα. Για κάποιους άλλους, ωστόσο, κατοίκους μαρτυρικών χωριών όπως το Δίστομο ή τα Καλάβρυτα που βίωσαν τα αποτρόπαια εγκλήματα των ναζί, το ζήτημα δεν είναι μια έκλαμψη στον σωρό των πρόσφατων σημαντικών γεγονότων. Είναι συνυφασμένο με τη ζωντανή ιστορική τους μνήμη, καθώς ο θρήνος, η οδύνη, οι απώλειες και το πένθος παραμένουν ακόμα ανοιχτές πληγές μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων τους.

Στη συγκεκριμένη ταινία, η οποία θα έχει τον τίτλο «Echoes of the Past», ο Δημήτρης Κατσαντώνης έχει γράψει το σενάριο, ενώ ο Στίβεν Πριόβολος θα αναλάβει χρέη διευθυντή φωτογραφίας, καθώς είναι και καθηγητής πάνω στον κινηματογραφικό αυτό τομέα σε κολέγια και πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ έχει συνεργαστεί -μεταξύ άλλων- με το National Geographic και τη Warner Brothers. Σκηνοθέτης θα είναι ο Νικόλας Δημητρόπουλος, γνωστός στην Ελλάδα από την επιτυχημένη σειρά «Υπέροχα πλάσματα», αλλά και τη συνεργασία του με τη Village Roadshow στην κινηματογραφική ταινία «Alter Ego».

«Η υπόθεση της ταινίας έχει ως εξής», περιγράφει ο Στίβεν: «Στη δίκη για τις πολεμικές αποζημιώσεις, μια Γερμανίδα δικηγόρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας της και ένας ετοιμοθάνατος συγγραφέας, από τους ελάχιστους επιζώντες του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, βρίσκονται αντιμέτωποι με το παρελθόν. Μέσα από έναν λαβύρινθο αντιπαραθέσεων, αναμνήσεων και πόνου, η συγκλονιστική αφήγηση καταλήγει στον δρόμο προς την κάθαρση. Τα γεγονότα είναι αληθινά και αδιαπραγμάτευτα. Στο τέλος, ο καθένας θα βρεθεί μπροστά στη δική του αλήθεια. Τα υπόλοιπα στη μεγάλη οθόνη».

Ο σχεδιασμός της παραγωγής της κινηματογραφικής ταινίας «Echoes of the Past» από την TerraMagma Pictures βρίσκεται σε τελικό στάδιο ύστερα από ενάμιση χρόνο προετοιμασίας.

Τα γυρίσματα υπολογίζεται να ξεκινήσουν στην Ελλάδα -και συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα- τον Δεκέμβριο του 2015 και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 στη Γερμανία.

Οσο για το καστ των ηθοποιών, ο Στίβεν Πριόβολος αποκαλύπτει με ενθουσιασμό: «Για τον ρόλο του πρωταγωνιστή, τον Νικόλα, συζητάμε με τον Τζέρεμι Αϊρονς. Είναι ο κατάλληλος για τον ρόλο, αφού είναι εξαιρετικός ηθοποιός και μεγάλος φιλέλληνας. Για τον ρόλο της Γερμανίδας δικηγόρου σκεφτόμαστε την Νταϊάν Κρούγκερ, ενώ στον ρόλο του Γερμανού που έδωσε την εντολή για το ολοκαύτωμα θα θέλαμε τον Σεμπάστιαν Κοχ. Είναι πολύ καλοί ηθοποιοί και υποστηρίζουν το ανεξάρτητο σινεμά. Τον Μάιο θα έρθουμε στην Ελλάδα για να κλείσουμε και το ελληνικό καστ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η ταινία θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον χειμώνα του 2016».

Sebastian-Koch-570 kruger-570