Πως αντιμετωπίζεται το λουμπάγκο!

Η οσφυαλγία, αλλιώς και λουμπάγκο, χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στην μέση που επηρεάζει μέχρι τα πόδια του ασθενούς.

Οι αδύνατοι μύες στην πλάτη και στην κοιλιά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων πόνων, συνεπώς συνίσταται  η μέτρια άσκηση. H oσφυαλγία χαρακτηρίζεται από ήπιο έως σοβαρό πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης. Ο πόνος μπορεί να είναι απότομος και σοβαρός ή ακόμα και χρόνιος. Εμφανίζεται συχνά σε νέους ανθρώπους οι οποίοι καταβάλλουν έντονη φυσική προσπάθεια αλλά δεν είναι ασυνήθιστο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία της οσφυαλγίας.

Τα συμπτώματα:

α. Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης που συνοδεύεται από πόνο στους γλουτούς, στο πίσω μέρος των μηρών ή στην βουβωνική χώρα.

β. Περιορισμός στην δυνατότητα κίνησης της σπονδυλικής στήλης.

γ. Σπασμοί των μυών που περιβάλλουν την σπονδυλική στήλη.

δ. Η πλάτη μπορεί να έχει κλίση προς τη μία πλευρά, λόγω των πόνων και των συσπάσεων, συνεπώς προκαλείται αλλαγή στη στάση σώματος.

ε. Κάποιες φορές ο πόνος συνοδεύεται από αίσθημα καψίματος ή/και μουδιάσματος στην πλάτη ή στους γλουτούς/πόδια , το οποίο μπορεί να περάσει κάτω δεξιά στο πόδι . Αυτό ονομάζεται ισχιαλγία.

στ. Αν ξαφνικά διαπιστώσετε ότι δεν είστε σε θέση να ελέγξετε την ουροδόχο κύστη σας ή τις κινήσεις του εντέρου ή αν η περιοχή χαμηλά στην πλάτη ή στα πόδια μουδιάζει και αισθάνεστε αδυναμία, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Οξεία οσφυαλγία – Ελέγξτε την

Χρησιμοποιήστε παυσίπονα. Τα μυοχαλαρωτικά φάρμακα ανακουφίζουν από τους πόνους καλύτερα από τα απλά παυσίπονα. Τα παυσίπονα όμως θα πρέπει να σας τα χορηγήσει ο γιατρός σας και θα πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες.

Μείνετε δραστήριοι. Ενδυναμώνοντας τους μύες που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη ισχυρή και αποτρέπουν τη δυσκαμψία.

Θερμαντικές κρέμες. Ζεστά επιθέματα, κρέμες καψαϊκίνης αλλά και μπάνια σε ζεστή πισίνα βοηθούν και ανακουφίζουν από τους πόνους.

Αποφύγετε τις κάμψεις, τις χαμηλές καρέκλες και τα βάρη.

Χρόνια οσφυαλγία

Εάν η οσφυαλγία επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα , θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας . Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η θεραπεία με φυσιοθεραπευτή, συχνά παρέχει κάποια ανακούφιση των συμπτωμάτων , αλλά δεν μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ασκήσεις για την ενδυνάμωση των ραχιαίων και κοιλιακών ωφελούν ιδιαίτερα, είναι όμως απαραίτητο να προσέχετε γενικότερα τη στάση του σώματός σας για να μην επιβαρύνετε επιπλέον τη μέση σας