Στυτική δυσλειτουργία; Αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας!

Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιολογικό πρόβλημαέχουν οι άντρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τοΑυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο.

Αφού μελέτησαν στοιχεία από περισσότερους από 95.000 άνδρες, ηλικίας άνω των 45 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, όσοι έπασχαν από μέτρια στυτική δυσλειτουργία, αν και δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας, διέτρεχαν 23% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, στη διάρκεια μιας διετίας, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν στυτική δυσλειτουργία.

Την ίδια ώρα, για όσους έπασχαν από καρδιολογικό πρόβλημα και ταυτοχρόνως είχαν σοβαρή στυτική δυσλειτουργία, οι πιθανότητες να νοσηλευθούν με καρδιολογικό πρόβλημα εκτοξευόταν στο 64%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πιθανό αυτά τα ευρήματα να υποδηλώνουν πως η στυτική δυσλειτουργία ενδεχομένως αποτελεί δείκτη υποκείμενης καρδιοπάθειας.

Όπως εξηγούν, έχει εκφρασθεί η θεωρία ότι η αθηροσκλήρωση, δηλαδή η συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στις αρτηρίες και η συνακόλουθη στένωσή τους, εκδηλώνεται πρώτα στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, όπως αυτά του πέους, και αργότερα στα μεγαλύτερα, όπως οι στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Γι’ αυτό τονίζουν πως, όταν ένας άνδρας απευθύνεται στον γιατρό εξαιτίας δυσκολιών στην στύση, η επίσκεψή του πρέπει να αποτελεί ευκαιρία για να ελέγχεται και για την καρδιά του.