«Όχι» στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους λέει το Ελσίνκι.

Ειδικότερα, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γιούχα Σίπιλα, διεμήνυσε πως ακόμη κι αν το ΔΝΤ θέτει ως όρο την απομείωση του ελληνικού χρέους για την οικονομική συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο στήριξης, η φινλανδική κυβέρνηση επιμένει να μη συναινεί στην ελάφρυνση αυτή.

Όπως τόνισε, η πίεση για συμφωνία σε ένα σχέδιο διάσωσης σε περίπου ένα μήνα αφορά την ίδια την Ελλάδα και τους πιστωτές της.

«Κανείς στις χώρες του ευρώ δεν ήταν απροετοίμαστος για αυτό (σ.σ τη στάση του Ταμείου για το χρέος)» δήλωσε ο Σάπιλα. «Πράγματι, (η μη ελάφρυνση) ήταν πολιτική όλων των χωρών της ευρωζώνης, η οποία διευκρινίστηκε κατά την κοινή συνεδρίαση τους (στις 12 Ιουλίου)», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο φινλανδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το τελευταίο πρόγραμμα ελληνικής βοήθειας, άρχισαν μόλις την εβδομάδα που πέρασε και ότι εκτιμά την παροχή πληροφόρησης εκ μέρους του Ταμείου.

«Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικό, και μεταφέρει τεχνογνωσία σε αυτή τη διαδικασία. Έχουμε ένα μήνα για διαπραγμάτευση, και σε αυτό το διάστημα απλώς πρέπει να βρεθεί λύση» υποστήριξε ο κ. Σίπιλα.