Σεμινάριο Αρχαίου Δράματος: «ΤΡΑΓΩΔΙΑ – ΜΗΔΕΙΑ του Ευριπίδη, θεωρία και πράξη»

Το «θέατρο ΣΥΝ ΚΑΤΙ – σύνολο τέχνης» διοργανώνει ένα εντατικό σεμινάριο Αρχαίου Δράματος με θέμα : «ΤΡΑΓΩΔΙΑ – ΜΗΔΕΙΑ του Ευριπίδη, θεωρία και πράξη»
με τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ ηθοποιό, σκηνοθέτη, καθηγητή υποκριτικής και την ΜΑΤΙΝΑ ΜΟΣΧΟΒΗ ποιήτρια, ηθοποιό, σκηνοθέτη, καθηγήτρια υποκριτικής
ΘΕΩΡIΑ

– Τι σημαίνει τραγωδία; Πώς γεννήθηκε; Πώς αναπτύχθηκε; Πώς «πέθανε»; Πώς συνδέεται με την πόλη και την δημοκρατία;
– ΜΗΔΕΙΑ. Δομή και σύμβολα. Η θέση και η συνείδηση της γυναίκας. Ο ψυχρός πόλεμος των δύο φύλων. Ο μέγας έρως. Η διχασμένη Αθηναϊκή δημοκρατία.
– Από την ΠΟΙΗΤΙΚΗ του Αριστοτέλη. Ήθος. Μύθος. Ύβρις. Κάθαρση.
– Το τραγικό πνεύμα. Η εμβίωση του τραγικού, δηλαδή τον πλέον απελπισμένον αγώνα της ανθρώπινης συνείδησης, να κρατηθεί στην περιοχή του νοήματος.

ΠΡΑΞΗ

– Η προσέγγιση, η μελέτη , η ανίχνευση των ρόλων ( Μήδεια, Ιάσων, κλπ) με τέτοιο τρόπο ώστε ο ηθοποιός να μπει στο πνεύμα του κειμένου και του συγγραφέα και, αφού το κατανοήσει, να το φέρει στη σκηνή μέσω ενός λόγου «ανθρώπινου». Μιας ομιλίας, δηλαδή, η «προφορικότητα» της οποίας θα είναι αδιαμφισβήτητη και θα συμβάλλει στην πειστικότητα της υποκριτικής του .
– Ο ηθοποιός, μέσω μεθοδικών ασκήσεων, γίνεται κάτοχος μιας τεχνικής
(« η τεχνική είναι η Ηθική του Καλλιτέχνη» έλεγε ο Τ. Άγρας ) που θα τον οδηγήσει σε μια « τέχνη χωρίς τέχνη » που λένε και οι μεγάλοι μας δάσκαλοι.
– Μέσω αυτής της εμπειρίας ανιχνεύουμε αυτό που ο Στανισλάβσκι ( ήδη απ’ τις αρχές ακόμα του προηγούμενου αιώνα ! ) αποκαλούσε «επιστήμη της υποκριτικής»
Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές δραματικών σχολών, σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, φοιτητές θεατρολογικών σπουδών, δασκάλους, θεατρικά εργαστήρια, καθηγητές, και σε οποιονδήποτε αγαπά το αρχαίο δράμα και την τραγωδία.

Πρόγραμμα : Ιούνιος 2015,
από Δευτέρα 8 Ιουνίου έως Παρασκευή 27 Ιουνίου
Tα μαθήματα του σεμιναρίου θα γίνουν στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ ,Αλκμήνης 8, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός) τηλ. 2103428650

arxaio-drama-booze