Το σεξ δεν φέρνει την ευτυχία! Νέα έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε…!

Η αντίληψη ότι το περισσότερο σεξ φέρνει περισσότερη ευτυχία είναι ευρέως διαδεδομένη, βασιζόμενη στο κοινό συμπέρασμα ότι όσοι κάνουν πιο πολύ σεξ είναι γενικά πιο χαρούμενοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Carnegie Mellon University, τα πράγματα ίσως να μην είναι ακριβώς έτσι: Το να είναι κάποιος χαρούμενος εξαρχής μπορεί να έχει αποτέλεσμα να κάνει περισσότερο σεξ, ή το να είναι κάποιος υγιής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να είναι ταυτόχρονα πιο χαρούμενος και να κάνει περισσότερο σεξ.

Στην πρώτη μελέτη που εξετάζει την αιτιώδη συνάφεια- σχέση μεταξύ της συχνότητας σεξ και της ευτυχίας, οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου πειραματίστηκαν, ζητώντας από κάποια ζευγάρια να κάνουν πιο πολύ σεξ από κάποια άλλα, και παρατήρησαν τα επίπεδα ευτυχίας τους μέσα σε μια περίοδο τριών μηνών. Έπειτα ανέφεραν ότι το περισσότερο σεξ από μόνο του δεν είχε ως αποτέλεσμα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια, εν μέρει επειδή η αυξημένη συχνότητα οδηγούσε σε μείωση της επιθυμίας και της απόλαυσης του σεξ.

Έπειτα τα άτομα χωρίστηκαν σε 2 γκρουπ: Το πρώτο δεν έλαβε οδηγίες περί συχνότητας σεξ, ενώ από το δεύτερο ζητήθηκε να διπλασιάσει την εβδομαδιαία συχνότητα. Τα ζευγάρια από τα οποία είχε ζητηθεί να αυξήσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα έκαναν περισσότερο σεξ, ωστόσο αυτό δεν είχε αποτέλεσμα την αύξηση της ευτυχίας, αλλά τη μικρή μείωσή της.

Εμβαθύνοντας περισσότερο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ζευγάρια από τα οποία είχε ζητηθεί να κάνουν πιο πολύ σεξ ανέφεραν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και της απόλαυσης. Για την ακρίβεια, δεν ήταν ότι το περισσότερο σεξ είχε αποτέλεσμα τη μείωση της επιθυμίας και της απόλαυσης του σεξ, αλλά μάλλον το ότι τους είχε ζητηθεί να κάνουν κάτι τέτοιο, αντί να το κάνουν μόνοι τους.

«Ίσως τα ζευγάρια να άλλαξαν αυτό που έλεγαν στους εαυτούς τους σχετικά με το γιατί έκαναν σεξ, από μια δραστηριότητα στην οποία προέβαιναν μόνοι τους σε μία που εντασσόταν στο πλαίσιο μιας επιστημονικής μελέτης.» δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος συνεχίζει να πιστεύει ότι τα περισσότερα ζευγάρια κάνουν πολύ λιγότερο σεξ από ό,τι θα ήταν καλό για αυτά, και εκτιμά ότι η αύξηση της συχνότητας του σεξ με τους σωστούς τρόπους θα ήταν επωφελής.