Peugeot 308 με μεγάλη δύναμη (video)

Η έκθεση της Σαγκάης αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον μετά και την παρουσίαση του πρωτότυπου Peugeot 308 R Hybrid.

Με τα μικρομεσαία hot hatch να έχουν περάσει προ πολλού το φράγμα απόδοσης των 300 ίππων (Honda Civic TypeR) και με μετάδοση σε όλους τους τροχούς (Audi S3, Ford Focus RS, Mercedes A AMG), η Peugeot δεν θα μπορούσε παρά να πλειοδοτήσει με 500 ίππους απόδοση, μετάδοση σε όλους τους τροχούς ΚΑΙ υβριδική τεχνολογία. Όλα τα παραπάνω διαθέτει το πρωτότυπο 308 R Hybrid, το οποίο αν βρει –που μάλλον θα τον βρει- το δρόμο προς την παραγωγή, θα κάνει πολλούς μηχανικούς  κατασκευαστών supercar να βάλουν τα κλάματα.

Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης του εκπληκτικού αυτού αυτοκινήτου είναι ο γνωστός τετρακύλινδρος 1.6 THP του group PSA, ο οποίος για την περίσταση αποδίδει 270 ίππους –τους περισσότερους έως σήμερα από κινητήρα αυτού του κυβισμού- πάντα με την βοήθεια turbo. Ένας ηλεκτρικός κινητήρας εμπρός και ένας στους πίσω τροχούς, καθένας απόδοσης 115 ίππων, εξασφαλίζουν επιπλέον ισχύ 230 ίππων, για να φτάσουμε συνολικά στους 500 και την απίστευτη ροπή των 730 Nm. Το κιβώτιο είναι αυτόματο έξι σχέσεων και το 308R έχει τέσσερα προγράμματα λειτουργίας, ένα πλήρους ισχύος, ένα 400 ίππων, ένα 300 ίππων και τέλος ένα Zero Emission, όπου κινείται αποκλειστικά με τα ηλεκτρικά μοτέρ. Οι επιδόσεις είναι φυσικά καταιγιστικές, με τα 100 χιλιόμετρα από στάση να είναι υπόθεση μόλις 4 δλ., ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα. Χάρη στην τετρακίνηση, στα κατά 8 εκατοστά μεγαλύτερα μετατρόχια και στην κολοσσιαία ροπή των ηλεκτρικών κινητήρων, το 308 R αναμένεται να είναι φονέας γιγάντων στις στροφές, παρά τα 1.550 κιλά του βάρους του, τα οποία μοιράζονται κατά 60% εμπρός και κατά 40% πίσω.

Οι εκπληκτικές επιδόσεις του super hatch 308 συνδυάζονται, χάρη στην υβριδική τεχνολογία, με εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ρύπων, μόλις 70 γρ./χλμ. CO2. Σύμφωνα με την Peugeot, οι μπαταρίες του μοντέλου μπορούν να επαναφορτιστούν σε μόλις 30 λεπτά, ενώ για τη φόρτισή τους εν κινήσει φροντίζει ο εμπρός ηλεκτρικός κινητήρας, ο οποίος λειτουργεί και ως γεννήτρια. Παράλληλα, οι ηλεκτρικοί κινητήρες έχουν και σύστημα ανάστροφης λειτουργίας κατά την επιβράδυνση, ώστε να παράγουν ρεύμα για τις μπαταρίες.

Πηγή: gazzetta.gr