«Η αποφασιστική ενίσχυση των προσπαθειών για τη δίκαιη επίλυση του κυπριακού είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συμπλήρωση 41 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη αλληλεγγύη του με τον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «ο αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, περνάει μέσα από τη διεκδίκηση μιας λύσης δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Φέτος, συμπληρώνονται 41 χρόνια από την παράνομη και βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την οποία διευκόλυνε το προδοτικό χουντικό πραξικόπημα που προηγήθηκε, με τη σύμπραξη, στο διπλό έγκλημα, ισχυρών χωρών του ΝΑΤΟ.

Η αποφασιστική ενίσχυση των προσπαθειών για τη δίκαιη επίλυση του κυπριακού είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ. O αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, περνάει μέσα από τη διεκδίκηση μιας λύσης δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του με τον κυπριακό λαό, ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους. Σε αγαστή συνεργασία με τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις της Κύπρου, θα σταθεί αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία, σε διεθνές κι ευρωπαϊκό επίπεδο, που μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, προς όφελος της ειρήνης στο μαρτυρικό νησί και, γενικότερα, στην πολύπαθη περιοχή μας.