Χρυσός Λέοντας ….. Βενετία και ΑΓΡΙΜΙΚΑ

Ο Χρυσός Λέοντας της Βενετίας …..πήγε στην Αρμενία, ενώ τα Αγριμικά από το Βόλο εντυπωσιάζουν όλους τους επισκέπτες.

 

Ξεκίνησε η 56η Μπιενάλε της Βενετίας, ενός από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα εικαστικά γεγονότα του κόσμου.

 

Η διοργάνωση φέτος έχει τίτλο «Όλα τα μέλλοντα του κόσμου» (All the world futures), ενώ θα διαρκέσει έως τις 22 Νοεμβρίου. Στη διοργάνωση υπάρχουν 89 εθνικές συμμετοχές, οι οποίες θα εκτεθούν στα ιστορικά περίπτερα των Τζαρντίνι, στην Αρσενάλε και μέσα στην πόλη της Βενετίας.

 

Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της Μπιενάλε θα πραγματοποιηθούν σαράντα τέσσερις παράλληλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ανεξάρτητων ομάδων και θεσμών. Συνολικά, θα εκθέσουν έργα τους 136 καλλιτέχνες.

 

Στόχος τού καλλιτεχνικού διευθυντή της παρούσας Μπιενάλε είναι «να αναδείξει πώς οι βαθιές διαφορές, πληγές και αβεβαιότητες του σημερινού, αλλά και του μέλλοντος κόσμου, μπορούν να επηρεάζουν τις ευαισθησίες, το έργο και τη ζωή των καλλιτεχνών. Τόσο ως προς τις επιθυμίες τους ως άτομα όσο και προς το εσωτερικό »τραγούδι», που νιώθει κάθε δημιουργός» είπε ο Π. Μπαράτα στους δημοσιογράφους.

 

Στο περίπτερο της Αρμενίας, που φέτος τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας που πραγματοποιήθηκε πριν από 100 χρόνια, απονεμήθηκε ο Χρυσός Λέοντας της 56ης Μπιενάλε Τέχνης στη Βενετία. Στο περίπτερο συμμετείχαν καλλιτέχνες της διασποράς της Αρμενίας. Η κριτική επιτροπή, πιστή στο γενικότερο πνεύμα της φετινής Μπιενάλε, όπως το προανέκρουσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Οκούι Ενουέζορ, το οποίο κινείται προς τα μπρος στρέφοντας το βλέμμα προς την Ιστορία, απέτισε με την απόφασή της αυτή τιμή στον αρμενικό λαό, την παράδοση και την ιστορία του, αλλά και τους αγώνες του και τη συνεισφορά του στον ανθρώπινο πολιτισμό, αλλά και στην πορεία της σύγχρονης τέχνης μέσα από πολλαπλούς ρόλους επιφανών εκπροσώπων του.

 

Η Μαρία Παπαδημητρίου θα εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας, με μία πολύ ιδιαίτερη εγκατάσταση, σε επιμέλεια των Gabi Scardi και Αλέξιου Παπαζαχαρία.

 

Για τους έξι μήνες που διαρκεί η έκθεση, το ελληνικό περίπτερο στα Giardini της Μπιενάλε θα πάρει τη μορφή ενός παραδοσιακού καταστήματος δερμάτινων και γουναρικών ειδών με την επωνυμία ΑΓΡΙΜΙΚΑ, το οποίο ήδη μετά τις πρώτες επισκέψεις αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες του.

assets_LARGE_t_420_54502476