Είσαι ντροπαλή; Μάθε πως πρέπει να το ξεπεράσεις και να δείξεις ότι σου αρέσει!

Αρχικά να ορίσουμε τι σημαίνει και τι υποδηλώνει συνήθως το να είναι κανείς ντροπαλός. Ουσιαστικά  ντροπαλός είναι ένας άνδρας ή μια γυναίκα που δεν έχει συμφιλιωθεί με την εικόνα του και κατ’ επέκταση με τον εαυτό του και για αυτό δεν νιώθει άνετα να «φαίνεται» στους άλλους. Προσπαθεί να είναι αόρατος, διάφανος. Οι άνθρωποι που δεν τολμούν να φλερτάρουν έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και ουσιαστικά δεν πιστεύουν πως μπορούν να κατακτήσουν το αντικείμενο του πόθου τους.

Επιπλέον, όπως συχνά παρατηρώ στο θεραπευτικό γραφείο, τα άτομα αυτά μπορεί να μην έχουν πάντα χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά να μην έχουν σχηματίσει ακόμα μια εικόνα για τον εαυτό τους και για το πως αυτή προβάλλεται στους άλλους (τι βλέπουν οι άλλοι σε αυτούς). Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η γνώμη των άλλων και κυρίως μια πιθανή απόρριψη έχει τόσο μεγάλη επιρροή  στον ψυχικό τους κόσμο

Αναφορικά με το πώς να διαχειριστείς την ντροπαλότητά σου, σκέψου πως το πόσο ντροπαλή είσαι έχει να κάνει με το τι στάση επιλέγεις να έχεις απέναντι στη ζωή. Θέλεις να είσαι ενεργητική, ρυθμιστής της ζωής σου ή παθητικός δέκτης αυτής; Αν το δούμε στο πλαίσιο του φλερτ, στο πλαίσιο δηλαδή της ερωτικής διεκδίκησης, μπορείς είτε να δράσεις διεκδικώντας αυτόν που θες ή να παραμείνεις αδρανής. Θες να παίρνεις εσύ τις αποφάσεις στη ζωή σου ή να της παίρνουν άλλοι για σένα; Θες να έχεις εσύ τη δυνατότητα να επιλέξεις τον σύντροφό σου ή να πρέπει να περιοριστείς και να διαλέξεις από αυτούς μόνο που σε έχουν επιλέξει; Να θυμάσαι πως παίρνοντας μια ενεργητική στάση βγαίνεις πάντα κερδισμένη. Ακόμα και σε ένα άκαρπο φλερτ εσύ θα έχεις κάνει το πρώτο βήμα να φανείς στον κόσμο – έπονται και τα επόμενα!