Ποιους ερωτικούς κινδύνους κρύβει το καλοκαίρι για τους singles και τους δεσμευμένους!

Είναι κοινός τόπος πως η περίοδος του καλοκαιριού μας απελευθερώνει σεξουαλικά, αφού ο χρόνος είναι περισσότερος, το άγχος και οι υποχρεώσεις  λιγότερες ενώ η προσωρινή απόσταση από τα «πρέπει» της καθημερινότητας  δημιουργεί μια διάθεση ανανέωσης και αναζωογόνησης.

Επιπλέον, η διακοπή από την εργασία, η αλλαγή παραστάσεων, τα νέα μέρη και οι νέες εικόνες γεννούν την επιθυμία για πειραματισμό και αλλαγές.

Οι σεξουαλικοί κίνδυνοι

Το καλοκαίρι όμως κρύβει και κινδύνους τόσο για την σεξουαλική όσο και για την συναισθηματική υγεία και ισορροπία του ατόμου. Το καλοκαίρι είναι η εποχή που αυξάνονται οι σεξουαλικές προκλήσεις αλλά και οι κίνδυνοι. Η εναλλαγή πολλών περιστασιακών συντρόφων, συμπεριφορά που συναντάται συχνά στις διακοπές, ευνοεί την μετάδοση Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, ιδίως όταν δεν χρησιμοποιούνται οι απαραίτητες προφυλάξεις. Το καλοκαίρι επιπλέον, εμπνέοντας μια ανάγκη απελευθέρωσης, ευνοεί κάποιες ριψοκίνδυνες σεξουαλικά συμπεριφορές, όπως η σεξουαλική επαφή μετά από υπερβολική χρήση αλκοόλ- συμπεριφορά  που μειώνει τα επίπεδα αυτοελέγχου καθώς και τα αντανακλαστικά του ατόμου. 

Οι συναισθηματικοί κίνδυνοι

Για εσάς που είστε μόνες:

Το καλοκαίρι κρύβει συναισθηματικούς κινδύνους που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Η συναισθηματική επένδυση σε εφήμερες καλοκαιρινές γνωριμίες αποτελεί έναν σταθερό «κίνδυνο» αφού συχνά μια καλοκαιρινή γνωριμία αφήνει μια γεύση ματαίωσης, απογοήτευσης και απόρριψης. Για αυτό τον λόγο χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική στην προσέγγιση μιας καλοκαιρινής γνωριμίας , ιδιαίτερα εάν οι προσδοκίες σου περιλαμβάνουν κάτι παραπάνω από μια σεξουαλική περιπέτεια. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να κάνεις  αργά  και στέρεα βήματα γνωριμίας,  ώστε να μπορέσεις να αναγνωρίσεις τις προσδοκίες  του παρτενέρ σου και να αποφασίσεις εάν μοιράζεστε κοινές επιθυμίες για την γνωριμία σας.

Για εσάς που έχετε σχέση:

Τα αυξημένα ποσοστά απιστίας και χωρισμών κατά τους θερινούς μήνες είναι μια πραγματικότητα για πολλά ζευγάρια.  Το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από  την τάση διαφυγής και απελευθέρωσης: μια τάση που συχνά αποτυπώνεται στην διάθεση ενός ατόμου να «διαφύγει» από μια σχέση που δεν τον καλύπτει, προσωρινά ή μόνιμα. Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν να αναγνωρίζεις σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σχέση σου αυτή την στιγμή , να «εκμεταλλευτείς» την προοπτική των κοινών διακοπών ώστε να καλύψετε μαζί τυχόν συναισθηματικά ή σεξουαλικά κενά της σχέσης σας και να διερευνήσετε εάν οι χωριστές διακοπές –που ενδεχομένως να ζητήσει ή να ζητήσεις- θα βοηθήσουν στο να λάβετε μια ουσιαστική απόφαση για την πορεία της σχέσης σας.

Το καλοκαίρι κάνει πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη να ερωτευτείς… φρόντισε να ζήσεις τον έρωτα προστατεύοντας τον πολύτιμο εαυτό σου από σεξουαλικούς και συναισθηματικούς κινδύνους.