Έκθεση της Ελένης Λύρα : Οι αμνοί των αγγέλων, Agnus Angeli

Το Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργανώνει την μεγάλη έκθεση της σύγχρονης Ελληνίδας εικαστικού Ελένης Λύρα, σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού.

Ελένη Λύρα. Ενας καλλιτέχνης του καιρού μας. Γνωρίζει τη ζωγραφική, αισθάνεται τη γλυπτική, διαθέτει ισχυρή πολιτισμική μνήμη, παρατηρεί τον κόσμο της ιστορίας και των Μουσείων και ζεί στη κοινωνία του διαδικτυακού τόπου, στον οποίο μετέχει και η ανθρώπινη κρεατομηχανή.

Ο θεατής, σε μια πρώτη ανάγνωση, χαίρεται την αναγνώριση των μορφών, θυμάται έντονα τις αρχαίες ελληνικές πτυχώσεις των αγαλμάτων, την Αναγέννηση, τον Λεονάρντο, τον Χαλεπά. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, πιθανώς να εισέλθει η μνήμη, της αναγνώρισης των εικόνων του πολέμου στο Γκόγια, τα διαλυμένα σώματα του μαχών, τα πρόσωπα του φρενοκομείου, το στρατόπεδο του Αουσβιτς.
Η καλλιτέχνης, φωτογραφίζει και ζωγραφίζει, στην οθόνη του υπολογιστή και έξω από αυτή.

Με κεντρικό τίτλο «Οι αμνοί των αγγέλων» οι ψηφιακές «τοιχογραφίες» της Ελένης Λύρα, παρουσιάζουν στον σύγχρονο θεατή έναν κόσμο ατμοσφαιρικό και μεταφυσικό, εξόχως εξομολογητικό και αφηγηματικό. Έναν κόσμο που δανείζεται από τον μύθο και την παράδοση, ντύνεται τα ρούχα της ανατολικής τέχνης και της βυζαντινής εικονογραφίας, πηγάζει από τον ατομικό ψυχισμό, που όμως καθώς εκτίθεται, γίνεται δημόσιος, βαθιά κοινωνικός και επίκαιρος – ιδιαίτερα στις μέρες μας.

Τα μοντέλα της είναι παιδιά και ύφασμα. Το μέσον, υπάρχει για να κεντρίσει την φαντασία και η φαντασία για να προσεγγίσει το όραμα. Αυτό δηλαδή που ο ποιητής Ουίλιαμ Μπλέικ ονόμασε «υψηλή τέχνη». (Μαρία Μαραγκού, Κριτικός Τέχνης, Διευθύντρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης)

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το φετινό 15ο Athens Photo Festival, ένα από τα κορυφαία διεθνή φεστιβάλ φωτογραφίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο και Ιούλιο στην Αθήνα.

Την έκθεση θα συνοδεύσει δίγλωσσος κατάλογος Ιταλικά και Ελληνικά

Info:

Εγκαίνια
Παρασκευή 8 Μαΐου 2015, ώρα 20:00
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Διάρκεια έκθεσης:
8 Μαΐου – 30 Ιουνίου
Ώρες λειτουργίας:
Δευ-Παρ 11:00-18:00
Σάβ 10:00-13:00